HomeΚΡΗΤΗΟι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου για το νερό

Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου για το νερό

Αιχμηρή ανακοίνωση για τη διαχείριση της άρδευσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ζήτημα της διαχείρισης της άρδευσης στο Δήμο Μαλεβιζίου αναφέρονται σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Ελεύθεροι Δημότες» οι οποίοι επισημαίνουν χαρακτηριστικά τα εξής:

«Με την απόφαση 149/2011 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μαλεβιζίου αποφάσισε να παραχωρήσει την υπηρεσία άρδευσης στη ΔΕΥΑΜ, υλοποιώντας παλαιότερες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Γαζίου καθώς και της ΔΕΥΑ Γαζίου.

Ερχόμαστε όμως σήμερα, έξι χρόνια μετά την υλοποίηση της παραχώρησης και με νέα πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο, η ίδια δημοτική αρχή και η ίδια ηγεσία της ΔΕΥΑΜ, ζητούν να αναλάβει ξανά ο δήμος τη διαχείριση της άρδευσης!

Γιατί άραγε; Οι αιτίες βρίσκονται στη διαχείριση καταναλώσεων και οφειλών:

  • Η ΔΕΥΑΜ δεν έχει εισπράξει μέχρι σήμερα το ποσό των 4.200.000€ στην ύδρευση και 583.000€ στην άρδευση!
  • Την ίδια ώρα χρωστάει 1.800.000 € στη ΔΕΗ, ενώ συγχρόνως έχει προβεί σε διακανονισμό για άλλα 2.174.000 €

Επίσης η ΔΕΥΑΜ ενημέρωσε στις 10.02.2017 το ελεγκτικό συνέδριο -τη δικαστική αρχή η οποία ελέγχει τις δαπάνες των ΟΤΑ-  μεταξύ άλλων ότι:

  1. Αποφάσισε να προσφύγει σε ένδικα μέσα για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 5.000 €.
  2. Παραχωρεί στην ιδιωτική εταιρεία “CONSTRAT ΕΠΕ” τη δικαιοδοσία ενημέρωσης οφειλών και διακοπής παροχών και επανασύνδεσης ύδρευσης σε οφειλέτες…

Υπενθυμίζουμε, ότι η ΔΕΥΑΜ -με αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΔΣ από το 2013 και μετά- προβαίνει σε διακοπή σύνδεσης καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300 € τη δέσμευση του ΑΦΜ τους και τη βεβαίωση των οφειλών τους στη ΔΟΥ Ηρακλείου…

Με την απόφαση παραχώρησης της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜ το 2011, ο δήμος και οι δημότες έχασαν την έκπτωση χρήσης «αγροτικού ρεύματος» από τη ΔΕΗ, για τις καταναλώσεις των γεωτρήσεων άρδευσης.

Η όλη κατάσταση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, που οφείλουν να απαντηθούν:

  1. Ποιες άλλες υποχρεώσεις προκύπτουν για το δήμο από την παραχώρηση της άρδευσης;
  2. Έχει τη δυνατότητα ο δήμος να διαχειριστεί αποτελεσματικά την άρδευση;
  3. Υπάρχει σκέψη αύξησης της τιμής του νερού από πλευράς της ΔΕΥΑΜ για να αντιμετωπίσει τα χρέη της, τη στιγμή που αδυνατεί να εισπράξει σήμερα το καταναλωθέν προϊόν;
  4. Ποιός εν τέλει θα πληρώσει το «μάρμαρο» της τουλάχιστον προβληματικής διαχείρισης;
  5. Ποιοί είναι τελικά οι μεγαλοοφειλέτες του δήμου για τους οποίους καλούνται να πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι;
  6. Πριν τις αυξήσεις στην τιμή του νερού και την επιστράτευση ιδιωτικής εταιρείας για τη διακοπή παροχής ύδρευσης σε όλους αδιακρίτως τους οφειλέτες, γιατί η εισπρακτική και διαχειριστική πολιτική της ΔΕΥΑΜ δεν αναπροσαρμόζεται στην κατεύθυνση της διαφάνειας και ξεκάθαρων σε όλους κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων;

Είναι προφανές, ότι η διαχείριση αυτή της ΔΕΥΑΜ έρχεται σε αντίθεση τόσο με το συλλογικό συμφέρον των δημοτών, όσο και του δήμου.

Είναι επίσης ανάγκη τα ερωτήματα που προκύπτουν να απαντηθούν επιτέλους με πειστικό τρόπο και να υπάρξει ανάληψη ευθύνης, πριν είναι πολύ αργά».

Διαφήμιση
Διαφήμιση