HomeΓΝΩΜΕΣΤαχυδρόμος: από το ποδήλατο και τη σάλπιγγα «εκτοξεύτηκε» στον κυβερνοχώρο

Ταχυδρόμος: από το ποδήλατο και τη σάλπιγγα «εκτοξεύτηκε» στον κυβερνοχώρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Tου Δημήτρη Κ. Σαρρή

Ο ταχυδρόμος, η συμπαθής φιγούρα με το ποδήλατο, τη σάλπιγγα και την παραγεμισμένη δερμάτινη τσάντα, που μοίραζε στην πλατεία του χωριού, γράμματα των στρατευμένων, των μεταναστών ή εμβάσματα και συντάξεις, αποτελεί μια «γραφική» ανάμνηση.

Τα ταχυδρομεία κρατικά ή μη έχουν εκσυγχρονισθεί και παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν επιδράσει καταλυτικά και στο χώρο των ταχυδρομείων αναβαθμίζοντας τη λειτουργία τους.

H αρχαιότερη ταχυδρομική υπηρεσία στον κόσμο, τα Βρετανικά ταχυδρομεία, υλοποιούν  ένα μεγαλόπνοο σχέδιο συνεργασίας με τον τιτάνα, της σύγχρονης βιομηχανίας λογισμικού των κομπιούτερς, την Microsoft.

«Καρπός» αυτής της συνεργασίας είναι ένα πρόγραμμα πρωτόγνωρο, το οποίο με ταχύτητα και απλότητα, παρέχει τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων e-mail, δηλαδή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προς άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε e-mail.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρέχεται έτσι η δυνατότητα, σε οποιονδήποτε το επιθυμεί, να αποστείλει μήνυμα ή ακόμα και έγγραφα, μέχρι 50 ηλεκτρονικών σελίδων σε έντυπη μορφή, το οποίο παραδίδεται στον αποδέκτη του μέσα σε 24 ώρες σε οποιαδήποτε διεύθυνση στον κόσμο.

Η διανομή δε αυτού του μηνύματος γίνεται μέσα από τα συνηθισμένα κανάλια διανομής του επείγοντος ταχυδρομείου.

Το παραπάνω λοιπόν πρόγραμμα «παντρεύει» αρμονικά τις παραδοσιακές ταχυδρομικές υπηρεσίες με τη νέα τεχνολογία του INTERNET.

Μέχρι τώρα, η αποστολή  μηνυμάτων e-mail ήταν δυνατή μόνο προς όσους είναι χρήστες προσωπικού κομπιούτερ, είναι συνδρομητές (αποστολέας & αποδέκτης) του INTERNET και έχουν λογαριασμό σε κάποιο παροχέα υπηρεσιών INERNET.

Σήμερα τα πράγματα απλουστεύονται.  Οι υποψήφιοι χρήστες, ακόμα και αν δεν έχουν ούτε κομπιούτερ, μπορεί να λάβουν τα μηνύματα.

Ο τρόπος είναι απλός. Χρειάζεται μόνο οι χρήστες να εγγραφούν στο πρόγραμμα.

Πρέπει να αφήσουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας και η αποστολή είναι έτοιμη να ξεκινήσει.  Το γραμματόσημο καταργείται.  Ο αποστολέας μόνο πρέπει να έχει στη διάθεσή του υπολογιστή και σύνδεση με το INTERNET.

Τα Βρετανικά ταχυδρομεία λαμβάνουν το μήνυμα του αποστολέα στο Λονδίνο, στο Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών, τυπώνει αυτόματα το έγγραφο σε χαρτί διαστάσεων Α4, το εσωκλείει σε φάκελο και το διοχετεύει στο κανάλι της κοινής αλληλογραφίας σε οποιαδήποτε διεύθυνση στον κόσμο.

Η νέα αυτή φιλόδοξη υπηρεσία παρέχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

α)  Μέσα σε 24 ώρες αποστέλλει επιστολές και έγγραφα (νομικής ή άλλης φύσης) σε ολόκληρο τον κόσμο.

β)   Το INTERNET καθίσταται συνεργάτης των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και όχι ανταγωνιστής.

γ)   Αντικαθιστά με απλό τρόπο τις στερεότυπες υπηρεσίες του ταχυδρομείου, του fax ή των υπηρεσιών ταχυμεταφοράς (couriers).

δ)   Παρέχει ασφάλεια στις οικονομικές συναλλαγές και διασφαλίζει το απόρρητο γιατί τα στοιχεία κωδικοποιούνται.

Η πληρωμή γίνεται με πιστωτική κάρτα μέσω INTERNET.

Η νέα αυτή υπηρεσία θεωρείται ότι είναι εξέλιξη του τηλεγραφήματος, μιας υπηρεσίας που έπεσε σε παρακμή λόγω της αναβάθμισης των τηλεφωνικών υπηρεσιών και του fax.

Μειονέκτημα της νέας αυτής υπηρεσίας είναι το υψηλό, σχετικά ,κόστος, ειδικά για αλληλογραφία του εσωτερικού.

Η υπηρεσία αυτή επεκτείνεται και σε κάποια επόμενη φάση θα παρέχει τη δυνατότητα εκτύπωσης ευχετήριων καρτών.

Είναι μια πράγματι λοιπόν επαναστατική καινοτομία στο χώρο της επικοινωνίας, ανάμεσα σε πολίτες, που ζουν σε διαφορετικά πλάτη και μήκη του πλανήτη μας.

Στην Ελλάδα η υπηρεσία αυτή προβλέπεται  μεν στο «Επιχειρησιακό Σχέδιο» των ΕΛ.ΤΑ, του οποίου όμως η εφαρμογή έχει καθυστερήσει υπερβολικά.

Με την ολοκλήρωσή του, θα μπορούμε και εμείς στη χώρα μας, να απολαύσουμε τα αγαθά της νέας αυτής, εξαιρετικής σημασίας, υπηρεσίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση