HomeHL-CultureΤο δράμα των προσφύγων μέσα από την έκθεση “War in Peace”

Το δράμα των προσφύγων μέσα από την έκθεση “War in Peace”

39 φωτογραφίες του Άρη Μεσσήνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Έκθεση φωτογραφίας του Άρη Μεσσήνη με θέμα “WAR IN PEACE” -Πόλεμος σε ζώνη Ειρήνης φιλοξενείται ξανά σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές και γονείς να την επισκεφθούν και να δουν μέσα από δεκάδες φωτογραφίες το δράμα των προσφύγων, που έφτασαν στη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται στο ΕΘΝΟΣ, τριάντα εννέα φωτογραφίες, εικόνες σκληρές, αλλά ίσως και ελπίδας «μαγνητίζουν» τους εκατοντάδες επισκέπτες της έκθεσης στο Ηράκλειο που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον δήμο Ηρακλείου και που στη συνέχεια θα «ταξιδέψει» σε όλη την Ελλάδα.

Οι φωτογραφίες που έλαβαν το βραβείο Visa d’ or «News» στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτοειδησεογραφίας Visa pour Image στο Περπινιάν της νότιας Γαλλίας παρουσιάζονται στην έκθεση «War in Peace-Πόλεμος σε ζώνη Ειρήνης» στη Βασιλική Αγίου Μάρκου. Χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες το προηγούμενο διάστημα που είδαν την έκθεση που εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα ενώ λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος η έκθεση από την Δευτέρα 20 έως 25 Φεβρουαρίου θα έχει και πάλι ανοιχτές τις πύλες της για να υποδεχθεί μαθητές πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές-σπουδαστές, αλλά και όσους μέχρι τώρα δεν είχαν την ευκαιρία να την δουν.

Στα πολλαπλά μηνύματα της έκθεσης και στην σημαντικότητα και μοναδικότητα της αναφέρθηκαν ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης και η αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη.

«Έχω τραβήξει πολλές φωτογραφίες κλείνοντας τα μάτια. Δεν θέλω να τις τραβήξω αλλά πρέπει να το κάνω γιατί όσο σκληρή κι αν είναι η αλήθεια, πρέπει να λέγεται και να δείχνεται.

Ίσως γιατί μέσα από την αλήθεια μπορούμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα αλλά και να αλλάξουμε ως άνθρωποι» δήλωσε ο εκθέτης-φωτογράφος Άρης Μεσσήνης επικεφαλής του Φωτογραφικού Τμήματος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ελλάδα, πολυβραβευμένου διεθνώς για τα φωτορεπορτάζ του, σε χώρες με πολεμικές συγκρούσεις αλλά και στη Λέσβο όπου «κάλυψε» επί πολλούς μήνες τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.

Ο ίδιος είπε, ότι χαίρεται για την παρουσία του στην Κρήτη και την συνεργασία του με την Περιφέρεια και τον δήμο για την παρουσίαση της πρώτης του έκθεσης. Παράλληλα ο ίδιος μετέφερε στους επισκέπτες της έκθεσης την εμπειρία του και το πώς βίωσε την μαζική άφιξη μεταναστών στη Λέσβο.

Ο βραβευμένος Έλληνας φωτογράφος, που έχει «καλύψει» τα γεγονότα στη Λιβύη, τη Συρία, την Ουκρανία, νοιώθει τυχερός που μπορεί να αποτυπώνει και να αφήνει κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

«Μία φωτογραφία μπορεί να μιλήσει σε όλες τις γλώσσες. Έτσι προσπαθώ να μεταδίδω στους αναγνώστες, μέσα από πρόσωπα και τις ιστορίες των ανθρώπων, το τι συμβαίνει γύρω μας ώστε να είμαστε λίγο πιο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι».

Ο Άρης Μεσσήνης πάντως, επισημαίνει ότι, «οι βραβεύσεις είναι απλά μια επιβεβαίωση ότι κάνεις σωστά τη δουλειά σου, δεν μπορείς να χαίρεσαι με τέτοιο υλικό».

Το ανθρώπινο δράμα στα νησιά του Αιγαίου με τους Σύριους πρόσφυγες «ζωντανεύει» στην Κρήτη

Ο Άρης Μεσσήνης, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη πριν 39 χρόνια, συνεργάστηκε με το Πρακτορείο Ειδήσεων «The Associated Press» από το 1997 έως το 2003 οπότε εντάχθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων όπου από το 2006 είναι επικεφαλής του φωτογραφικού του τμήματος στη χώρα μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση