HomeHL-9ΕΛ.ΑΣ.: Το «σιάξιμο» παραβιάστηκε και άρχισαν οι δολοφονίες

ΕΛ.ΑΣ.: Το «σιάξιμο» παραβιάστηκε και άρχισαν οι δολοφονίες

Πρωτοφανή στοιχεία σε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. για αιματηρές επιθέσεις στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η παραβίαση του «σιαξίματος» φέρεται να οδήγησε σε εν ψυχρώ δολοφονίες και σε έναν ατελείωτο κύκλο αίματος στην Κρήτη! Το «σιάξιμο» (σ.σ.: φτιάξιμο) αφορούσε γάμους αλλά και εκδιώξεις μελών οικογενειών που συμμετείχαν σε «βεντέτα» προκειμένου να μη συνεχισθεί ο κύκλος του αίματος. Ομως αυτό δεν τηρήθηκε κατά γράμμα και η παραβίαση των όρων συνθηκολόγησης δείχνει – σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. – να αναβίωσε την αιματηρή διένεξη μετά από 25 χρόνια!

Αυτό προκύπτει από την άγνωστη δικογραφία – την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα» – που είχε συντάξει στις 8 Μαΐου 2015, μετά από πολύχρονη έρευνα, η Ασφάλεια Χανίων σχετικά με σειρά δολοφονικών επιθέσεων στη μεγαλόνησο, βάσει της οποίας ασκήθηκαν προ μερικών ημερών ποινικές διώξεις σε πέντε άτομα. Σε μια δικογραφία στην οποία αποκαλύπτονται από τους αστυνομικούς πρωτοφανή κίνητρα δολοφονιών στην Ελλάδα του 2017 που σχετίζονται με ιδιότυπο «εθιμικό δίκαιο» σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Κρήτη.

Πρόκειται για τον φάκελο των αιματηρών επιθέσεων που είχε αποκαλύψει «Το Βήμα της Κυριακής» στις 24 Ιανουαρίου 2016 με βάση τα αρχικά δεδομένα ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

(http://www.tovima.gr/society/article/?aid=771275&wordsinarticle=%ce%91%ce%a3%ce%9a%ce%a5%ce%a6%ce%9f) και ο οποίος τώρα αποκτά δικαστική «έκφραση» με άσκηση ποινικών διώξεων για ορισμένες από αυτές τις δολοφονίες αλλά και αρχειοθέτηση παλαιοτέρων λόγω έλλειψης πλήρων αποδεικτικών στοιχείων.

Η δολοφονία για την οποία ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις ήταν αυτή του 52χρονου προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Ασκύφου Γιώργου Ζακυνθινάκη, στις 29 Μαρτίου 2013. Η ενέδρα θανάτου στήθηκε κοντά στον οικισμό Αμμουδάρα, σε έναν καινούργιο παρακαμπτήριο δρόμο, όταν άγνωστοι ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό του έχοντας «φραγμό» το δικό τους ΙΧ και τον πυροβόλησαν αρκετές φορές με καραμπίνα. Οι δράστες έριξαν την πρώτη βολή μόλις βγήκαν από το αυτοκίνητο και τα σκάγια τον βρήκαν στο κεφάλι αφού διαπέρασαν το παρμπρίζ. Στη συνέχεια οι άλλες δύο βολές από το ίδιο όπλο προήλθαν από το παράθυρο του οδηγού. Το αυτοκίνητο των δολοφόνων, που ήταν κλεμμένο από περιοχή του Ηρακλείου, εντοπίστηκε αργότερα σε αγροτική περιοχή του Αποκόρωνα ολοσχερώς κατεστραμμένο από φωτιά. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι το θύμα είχε προειδοποιηθεί για τη δολοφονία του από άγνωστο πρόσωπο που του είχε τηλεφωνήσει στις 24 Αυγούστου 2012 (δηλαδή επτά μήνες πριν από το φονικό).

Οπως σημειώνεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ο αποδέκτης του τηλεφωνήματος και μετέπειτα θύμα της δολοφονίας είχε καταφύγει τότε στην ΕΛ.ΑΣ. και κατέθεσε ότι «ο άγνωστος που του τηλεφώνησε του ανέφερε ότι είχε ενταχθεί σε ομάδα η οποία έναντι αμοιβής είχε αναλάβει και εκτέλεσε την ανθρωποκτονία του Πολέντα Σταύρου (σ.σ.: είχε δολοφονηθεί στις 20 Νοεμβρίου 2008 στην περιοχή των Σφακίων) και τώρα είχαν αναλάβει και τη δική του εκτέλεση. Συμπληρώνοντας ότι ο λόγος για τον οποίο και τον προειδοποίησε ήταν λόγω του ότι εργαζόταν στο χωριό προ δεκαετίας, είχε επισκεφθεί την οικία του και προσπαθούσε να τον προφυλάξει».

Οι αστυνομικοί στην προσπάθεια αναζήτησης στοιχείων για το άτομο που φέρεται να συμμετείχε στα «συμβόλαια θανάτου» και ειδοποίησε τον άτυχο 52χρονο αντελήφθησαν ότι οι δράστες εφάρμοζαν μεθόδους (αλλαγή κινητών, καρτών SIM κ.λπ.) που χρησιμοποιούσαν επαγγελματίες εκτελεστές. Εκτιμώντας ότι υπήρχαν υποδείξεις από αστυνομικούς που συνεργάζονταν με μέλη της «κρητικής μαφίας».

Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει είναι η αναφορά στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. και στον τυχόν συσχετισμό της δολοφονίας με μια παλιά «εγκληματική» εκκρεμότητα. Οπως σημειώνεται «από την προανάκριση προέκυψε ότι το 1988 ο Ζακυνθινάκης Γιώργος και ύστερα από προηγηθείσα μεταξύ τους παρεξήγηση είχε ανταλλάξει πυροβολισμούς με τον Κ.Σ. με αποτέλεσμα των τραυματισμό αμφοτέρων. Ο γιος του τελευταίου μετέβη τότε αμέσως στην οικία του Ζακυνθινάκη επιχειρώντας να δολοφονήσει και τα μέλη της οικογένειάς του. Σύμφωνα με το «εθιμικό δίκαιο» μεσολάβησαν κοινοί φίλοι των δύο οικογενειών για την άμβλυνση των διαφορών και δεδομένης της ίασης και της αποκατάστασης αμφοτέρων των τραυματιών επετεύχθη συμφωνία συνεπεία της οποίας συνήφθησαν κοινωνικές μεταξύ των μελών των οικογενειών σχέσεις (κουμπαριές – συντεκνιές) και συνομολογήθηκε ως απαραίτητος όρος η απομάκρυνση του Ζακυνθινάκη από την περιοχή αποτρέποντας ακόμη και τη φυσική παρουσία του στη γαμήλια τελετή της αδελφής του που ακολούθησε και στην οποία παρέστη σαν κουμπάρος ο Κ. στα πλαίσια των συμβιβαστικών πράξεων που συνομολογήθηκαν. Μετά την παρέλευση διετίας ο Ζακυνθινάκης επέστρεψε αυθαίρετα και χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση-αποδοχή της επιστροφής του από την οικογένεια Κ.». Με τους αστυνομικούς να αναφέρουν στο έγγραφό τους ότι αυτή η «πρόωρη» και εκτός… όρων επιστροφή δημιούργησε έναν νέο κύκλο τριβών και κόστισε τη ζωή στον 52χρονο.

Tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση