HomeHL-EconomyReuters: Γρήγορη συμφωνία για την Ελλάδα ζητούν αξιωματούχοι της ΕΕ

Reuters: Γρήγορη συμφωνία για την Ελλάδα ζητούν αξιωματούχοι της ΕΕ

Για να περιοριστεί η αβεβαιότητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πληθαίνουν οι εκκλήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα σχετικά με το ενδεχόμενο νέας κρίσης.

Στο γεγονός αυτό αναφέρεται και δημοσίευμα του Reuters, όπου γίνεται αναφορά και στις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης μπορεί να βλάψει την πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει, οι αναποτελεσματικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του ελληνικού προγράμματος 86 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το πρακτορείο επικαλείται και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα (20/1/2017).

«Μια συμφωνία σχετικά με το πως θα συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως απαραίτητη…

Με λίγη προσπάθεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αυτό μου φαίνεται εφικτό» δήλωσε ο Moscovici σε δημοσιογράφους στη Βιέννη.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα θα ήταν πρόθυμη να συμβιβαστεί εάν είχε τη δυνατότητα να προστατεύσει αυτούς που πλήττονται από την κρίση.

Σύμφωνα με το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να επιβάλλει περισσότερη λιτότητα, κυρίως σε κοινωνικές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν υποστεί 11 μειώσεις στο εισόδημα τους.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ της λιτότητας», δήλωσε ο Moscovici.

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, δήλωσε ότι υπάρχει κόστος από την καθυστέρηση της συμφωνίας σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ότι πρέπει να δοθεί γρήγορα μια λύση.

Καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης;

Σύμφωνα με το Reuters, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνουν και καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει χρέη 7,5 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο του 2017, κάτι που δεν θα μπορέσει να κάνει εάν χωρίς τα χρήματα των δανειστών.

Τα αγκάθια

Οι διαφωνίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ενέργειας που απαιτούν από την Ελλάδα οι δανειστές περιπλέκονται από τις ανησυχίες του ΔΝΤ.

Οι Ευρωπαίοι έχουν επισημάνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, παρ’ όλο που ένας Γερμανός πολιτικός κοντά στην καγκελάριο Angela Merkel είπε σήμερα (16/2/2017) ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι κρίσιμη πια.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση