HomeΚΟΣΜΟΣΗ Δαμασκός διαψεύδει ότι έκανε χρήση χλωρίου στη μάχη για την ανακατάληψη του Χαλεπιού

Η Δαμασκός διαψεύδει ότι έκανε χρήση χλωρίου στη μάχη για την ανακατάληψη του Χαλεπιού

Καταγγελίες για τον «ερασιτεχνικό χαρακτήρα» έκθεσης της ΜΚΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε σήμερα τις καταγγελίες της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Right Watch, HRW), σύμφωνα με την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση βομβών με χλώριο στην μάχη για την ανακατάληψη του Χαλεπιού, ενώ κατήγγειλε τον «ερασιτεχνικό χαρακτήρα» της έκθεσης της ΜΚΟ.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα μια έκθεση όπου αναφέρονται τουλάχιστον 8 επιθέσεις με χημικά στα τέλη του 2016, κατά την διάρκεια της επιχείρησης για τον έλεγχο των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού.

Ωστόσο μια πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, την οποία επικαλούνται επίσημα ΜΜΕ, επισημαίνει ότι η έκθεση βασίστηκε σε κατασκευασμένες μαρτυρίες.

«Η κυβέρνηση (…) διαψεύδει τις ψευδείς κατηγορίες της έκθεσης. Το γεγονός ότι το έγγραφο της HRW βασίστηκε (και χρησιμοποίησε) ως πηγές του μέσα μαζικής ενημέρωσης τρομοκρατών και ψευδείς μαρτυρίες αποδεικνύει την έλλειψη αξιοπιστίας του» τονίζεται από αυτήν την πηγή, η οποία χαρακτηρίζει τα συμπεράσματα του εγγράφου «ερασιτεχνικά και μη επιστημονικά».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υποστηρίζει ότι βασίστηκε σε συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες και την ανάλυση βίντεο και φωτογραφιών, καταγγέλλει ότι ελικόπτερα των κυβερνητικών δυνάμεων έκαναν ρίψεις βομβών με χλώριο κατά την διάρκεια της επιχείρησης ανακατάληψης του Χαλεπιού, το διάστημα μεταξύ 17ης Νοεμβρίου έως 13ης Δεκεμβρίου.

Από την επίθεση με τοξικά αέρια έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 9 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 4 παιδιά, και άλλοι 200 τραυματίστηκαν στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού, σύμφωνα με την HRW.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση