HomeHL-WorldΤουρκία: Φιμώνουν τον Τύπο πριν το δημοψήφισμα

Τουρκία: Φιμώνουν τον Τύπο πριν το δημοψήφισμα

Ενόψει της 16ης Απριλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 16 Απριλίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Τουρκία, όπου οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν εάν συμφωνούν με το πακέτο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύει τις εξουσίες του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτοί που λένε όχι αντιμετωπίζονται ως πραξικοπηματίες» αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της Deutsche Welle το οποίο παρουσιάζει συγκεκριμένα περιστατικά που καταδεικνύουν την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να φιμώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

«Από τότε που επιχειρήθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα, στις 15 Ιουλίου του περασμένου χρόνου, με τη βοήθεια διαταγμάτων απολύθηκαν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Την προηγούμενη εβδομάδα απολύθηκαν 330 μέλη του Συμβουλίου για την Παιδεία ΥÖK. Δεκάδες δημοσιογράφοι και μίντια έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Με προεδρικά διατάγματα έκλεισαν πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες. Ανάμεσά τους ο φιλοκουρδικός σταθμός IMC TV, το πρακτορείο ειδήσεων Cihan και η εφημερίδα Taraf» επισημαίνει το δημοσίευμα της Deutsche Welle και προσθέτει ότι το πογκρόμ εναντίον των δημοσιογράφων εντείνεται.

«Την προηγούμενη εβδομάδα απολύθηκαν δύο δημοσιογράφοι απλά και μόνο γιατί τάχθηκαν υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα. O ένας ήταν ο Ιρφάν Ντεμιρτσί, πρώην παρουσιαστής του τηλεοπτικού σταθμού Kanal D.  Απολύθηκε γιατί είπε «Όχι» στο δημοψήφισμα μέσω twitter. Ο άλλος δημοσιογράφος που απολύθηκε ήταν ο Χακάν Τσελένκ, ο οποίος εργαζόταν στην εφημερίδα Posta Hakan. Και τα δυο μέσα ανήκουν στον όμιλο Dogan, ο οποίος είναι φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν».

Η άσκηση πίεσης είναι εμφανής, λέει στη Deutsche Welle  ο δημοσιογράφος Μπάρις Πεχλιβάν από τον τηλεοπτικό σταθμό Oda TV. Δηλώνει επίσης πως «καθημερινά μας έρχονται δικαστικές αποφάσεις να απομακρύνουμε συγκεκριμένες ειδήσεις από τις ιστοσελίδες μας. Εάν δεν το κάνουμε, τότε μας αναγκάζουν να κλείσουμε».

Η δημοσιογραφία είναι σήμερα ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο επάγγελμα στην Τουρκία, και λίγες εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα φαίνεται να γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση