HomeHL-9Τον έκαψε το… όνομά του: Τρία χρόνια ταλαιπωρίας λόγω… απλής συνωνυμίας

Τον έκαψε το… όνομά του: Τρία χρόνια ταλαιπωρίας λόγω… απλής συνωνυμίας

Απίστευτη περιπέτεια για έναν 47χρονο πατέρα τριών παιδιών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αθώωσε έναν και μοναδικό εκ των 17 κατηγορουμένων στην υπόθεση της κλοπής πετρελαίου από το ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς» η περίπτωσή του είναι άξια αναφοράς για τα όσα πέρασε χωρίς να έχει καμία σχέση με την υπόθεση, καθώς ούτε εργαζόμενος ήταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου αλλά ούτε έχει καμία σχέση με βυτιοφόρα. Ούτε καν επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης δεν κατέχει.

Πρόκειται για έναν 47χρονο Ηρακλειώτη, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος από το πουθενά βρέθηκε στα κρατητήρια, στη θέση του κατηγορουμένου  και εν τέλει στο εδώλιο. Εξαιτίας  συνωνυμίας αλλά και μίας σειράς λαθών τόσο σε προανακριτικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο ο άνθρωπος αυτός ταλαιπωρήθηκε επί τρία ολόκληρα χρόνια για να αποδειχθεί τελικά το αυτονόητο: ότι δεν είχε καμία δουλειά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο εισαγγελέας έδρας κατά την αγόρευσή του αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην περίπτωση του 47χρονου, επισημαίνοντας ότι του οφείλεται μία συγγνώμη για την άδικη ταλαιπωρία που υπέστη.

Τον συναντήσαμε μαζί με τη σύζυγό του αμέσως μετά την απόφαση αθώωσης του και μας άνοιξε την καρδιά του για τα όσα έζησε από την ημέρα που αστυνομικοί πήγαν στον χώρο της εργασίας του και τον συνέλαβαν βάσει εντάλματος που είχε εκδοθεί.

Ήταν αξέχαστα, όπως μας λέει, 18 Φεβρουαρίου 2014. Ούτε που ήξερε τους λόγους σύλληψης του. Τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, πέρασε μία νύχτα στα κρατητήρια μέχρι να οδηγηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου.

«Γιατί πράγμα να απολογηθώ; Φώναζε στους αστυνομικούς. Θυμάμαι ότι εκείνη η νύχτα μου φάνηκε μία αιωνιότητα. Κοίταζα έξω από το παράθυρο να ξημερώσει και ανυπομονούσα να έρθει η ώρα να πάω  στην ανακρίτρια και να ξεκαθαρίσω το λάθος που είχε γίνει».

Όπως μας εξήγησε, το ένταλμα αφορούσε σε άτομο με το ίδιο ονοματεπώνυμο αλλά με διαφορετικό πατρώνυμο και με την ιδιότητα του οδηγού βυτιοφόρου. Έξι συνολικά ήταν τα άτομα με το ίδιο ονοματεπώνυμο χωρίς άλλα διευκρινιστικά στοιχεία και ο «κλήρος» έπεσε σε εκείνον χωρίς να γίνει περαιτέρω διασταύρωση των λοιπών στοιχείων του.

Λόγω εσφαλμένης διεύθυνσης, τελικά το ένταλμα σύλληψης εκτελέστηκε στον χώρο εργασίας του (εργαζόταν ως ιδιωτικός υπάλληλος σε γνωστό επαγγελματικό χώρο).

Όταν πλέον έφθασε η ώρα να απολογηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, ανακρίτρια και εισαγγελέας έδειξαν να κατανοούν ότι επρόκειτο περί λάθους και ότι ο 47χρονος δεν είχε καμία δουλειά εκεί.

Ούτε δικηγόρο δεν έβαλε, βέβαιος ότι δεν χρειάζεται. «Έφυγα ήσυχος ότι όλα είχαν τελειώσει.

Να σας πω την αλήθεια σκέφτηκα να υποβάλλω μήνυση για την ταλαιπωρία που πέρασα, όμως αποφάσισα να μην το κάνω τελικά, σίγουρος ότι η ιστορία είχε λήξει εκεί».

Η κύρια ανάκριση περατώθηκε και έξι μήνες αργότερα ο 47χρονος ενημερώνεται από το Α’ Αστυνομικό Τμήμα να παραλάβει μία κλήτευση σε δίκη ως κατηγορούμενος. «Πλάκα κάνετε;» ήταν   η πρώτη του αντίδραση, αδυνατώντας να πιστέψει ότι η ταλαιπωρία όχι μόνο συνεχίζεται αλλά η κατάσταση είχε σοβαρέψει επικίνδυνα.

Η πρώτη του κίνηση ήταν να πάει στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, όμως ο εισαγγελικός λειτουργός που είχε στείλει τις κλήσεις, είχε αποβιώσει.

Πλέον θα έπρεπε να περιμένει να δικαιωθεί στο ακροατήριο.

«Δεν νομίζω ότι μπορούν να μετρηθούν οι νύχτες που έμεινα ξάγρυπνος. Επί τρία χρόνια αυτή η ιστορία με «τσάκισε». Ήμουν μέσα στο άγχος και στις φοβίες.

Θα σας πω με ειλικρίνεια ότι έβλεπα περιπολικό και φοβόμουν ότι ήταν για μένα. Δικαστήρια, αναβολές και πάλι αναβολές. Ταλαιπωρήθηκα και εγώ και η οικογένεια μου τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και οικονομικό (ο άνθρωπος σήμερα είναι άνεργος)».

Στήριγμά του σε αυτήν την ψυχοφθόρα διαδικασία ήταν η σύζυγος του αλλά και ο δικηγόρος του Γιώργος Γερωνυμάκης, ο οποίος προσπαθούσε συνεχώς να τον εμψυχώσει. «Πώς νιώθετε τώρα που πλέον έχετε απαλλαγεί από αυτόν τον εφιάλτη; τον ρωτάμε».

«Ανακούφιση!» μάς απαντάει. Ωστόσο σκέφτεται σοβαρά να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να κινηθεί κατά παντός υπευθύνου. «Θα το κάνω για να αποκαταστήσω το όνομα μου, την τιμή και την υπόληψή μου αλλά και για να είναι κάποιοι πιο προσεκτικοί.  Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση