Για συμφωνία λίγο πριν ή λίγο μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας φαίνεται να προετοιμάζεται η κυβέρνηση καθώς όλοι προεξοφλούν πια πως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου θα αποβεί άκαρπο αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως υπάρχει ακόμα χρόνος και για ένα έκτακτο Eurogroup, πριν «πάνε για σκι» και για διακοπές οι Ευρωπαίοι στις 24 του μηνός, ή αμέσως αφότου γυρίσουν στις 6 Μαρτίου. Ευελπιστούν ότι μπορούν να προλάβουν έτσι το ραντεβού με την ποσοτική χαλάρωση της 9ης Μαρτίου από την ΕΚΤ, εξαντλώντας τα περιθώρια για πολιτική διαπραγμάτευση.

Τη γραμμή της κυβέρνησης (αλλά και το σχέδιο της τελικής υποχώρησης) περιέγραψε χθες, Δευτέρα, και ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι:

-Αν καθυστερήσει η διαπραγμάτευση «μπαίνουμε σε δύσκολα νερά».

-«Έχουμε καθυστερήσει γιατί επιδιώκουμε μια συνολική συμφωνία σε όλο το πακέτο. Θέλουμε μια πολιτική λύση στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και μετά θα κάνουμε τις λεπτομέρειες».

-«Το καταλάβαμε μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη ότι οι καθυστερήσεις φέρνουν μεγαλύτερο λογαριασμό, αλλά πρέπει 3-4 πράγματα να τα κρατήσουμε ανοικτά, σε 3-4 πράγματα, αλλιώς θα μας πουν πως δεν θα είμαστε καλοί διαπραγματευτές».

-Ο πρωθυπουργός είπε «ούτε 1 ευρώ νέα μέτρα» για μαξιμαλιστικούς λόγους και για εσωτερική κατανάλωση και μόνον. Όπως είπε με έμφαση ο υπουργός «τι θέλατε να πει; Ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δισ. και αυτοί μετά να το πάνε στα 2 δισ.; Ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται και να κάνει όσο το δυνατόν μικρότερη υποχώρηση. Δεν πας σε μια διαπραγμάτευση ζητώντας το μίνιμουμ αλλά το μάξιμουμ» τόνισε.

Σφίγγει ο κλοιός

https://www.youtube.com/watch?v=M4yGAiMuKQY

Γίνεται προφανές σε όλους, πάντως, πως ο χρόνος για παζάρια τελειώνει. Αν και ο κύριος Τσακαλώτος δεν ξεκαθάρισε χθες ούτε πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί, ούτε τι απάντηση έδωσε στους δανειστές, δεν απέκλεισε μείωση του αφορολογήτου «εφόσον υπάρξουν και θετικά μέτρα» που θα ικανοποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις Τσακαλώτου, η κυβέρνηση ποντάρει πως η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις -αν και αρνείται πως ευθύνεται για αυτές η Αθήνα- θα πιέσει τους Ευρωπαίους που έχουν εκλογές, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του Brexit, βλέπουν την άνοδο της Λεπέν στη Γαλλία και διχάζονται για τα τεράστια πλεονάσματα της Γερμανίας.

Από την άλλη, στην Αθήνα καταφτάνει για να δώσει «ώθηση» στις διαπραγματεύσεις ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, στις συναντήσεις που θα έχει αύριο με τον πρωθυπουργό και τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ήδη από χθες όμως, μιλώντας στο Reuters, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ το ξέκοψε πως «δεν μπορεί να υπάρξει ειδική ευνοϊκή μεταχείριση για την Ελλάδα», την ώρα που στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ κύριος Γιάννης Στουρνάρας απηύθυνε δραματική προειδοποίηση για τις συνέπειες που έχει η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης λέγοντας ξεκάθαρα ότι «δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες. Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά. Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί τώρα».
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση