HomeΚΟΣΜΟΣΑλλαγές σε «θέσεις – κλειδιά» ετοιμάζει ο Τραμπ

Αλλαγές σε «θέσεις – κλειδιά» ετοιμάζει ο Τραμπ

Αναταραχή και στο επιτελείο του αμερικανού προέδρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προτού καλά – καλά συμπληρώσει ένα μήνα στον Λευκό Οίκο, ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν απειλείται με εκπαραθύρωση από το νευραλγικό αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.

Οι πληροφορίες που τον έφεραν να έχει συζητήσει με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, προτού ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του, προκάλεσαν μείζονα αναταραχή στο επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ. Στο μεταξύ στενός φίλος του Τραμπ δήλωσε ότι ο προσωπάρχης του, Ρενς Πρίμπους, θα πρέπει να αντικατασταθεί, «επειδή συνιστά πρόβλημα». Σύμφωνα με το Politico, ο Αμερικανός πρόεδρος διατυπώνει σοβαρές αμφιβολίες για ανώτατα στελέχη του Λευκού Οίκου από τον Πρίμπους μέχρι τον Φλιν.

Πρώην διοικητής της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού (DIA) και προσωπική επιλογή του Τραμπ για το αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ο Μάικλ Φλιν είναι ένθερμος οπαδός της προσέγγισης με τη Ρωσία, υπό το πρίσμα του κοινού αγώνα εναντίον του εξτρεμιστικού Ισλάμ. Μέχρι πρόσφατα, αρνείτο κατηγορηματικά ότι συζήτησε το θέμα των κυρώσεων με τον Ρώσο πρεσβευτή, ενώ στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ακόμη ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς τον υπερασπίστηκε, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, βάσει των διαβεβαιώσεων που του είχε δώσει προσωπικά ο ίδιος ο Μάικλ Φλιν.

Ωστόσο, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η εφημερίδα Washington Post επανήλθε στην κατηγορία ότι ο Φλιν όντως συζήτησε το θέμα των κυρώσεων με τον Σεργκέι Κίσλιακ. Σύμφωνα με τους New York Times, οι μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούν ξένους διπλωμάτες έχουν καταγράψει τη σχετική συνομιλία. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που επικαλείται η ίδια εφημερίδα, υποστηρίζει ότι ο Φλιν δεν δεσμεύθηκε ρητά για άρση των κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ, αρκούμενος σε γενικές ευχές για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μάικλ Πενς φέρεται έντονα δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι ο Φλιν τον εξέθεσε δημοσίως, με την ανακριβή ενημέρωση για το επίμαχο ζήτημα, ενώ ο Πρίμπους άρχισε από το Σαββατοκύριακο να ερευνά την όλη υπόθεση. Ο ίδιος ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το επίμαχο θέμα, απέφυγε να καλύψει τον Φλιν, επικαλούμενος άγνοια των νέων, δημοσιογραφικών αποκαλύψεων. Εξάλλου ο κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Στίβεν Μίλερ, ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC κατά πόσο ο Φλιν εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Τραμπ, αρκέσθηκε να απαντήσει: «Δεν μπορώ να γνωρίζω τι έχει ο πρόεδρος στο μυαλό του».

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε ότι το θέμα των κυρώσεων δεν συζητήθηκε στην επίμαχη συνομιλία Φλιν – Κίσλιακ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών, ενώ σε άλλες δηλώσεις του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Τραμπ – Πούτιν πριν από τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G20, τον προσεχή Ιούλιο.

Συνάντηση με Αμπε

Με την αίσθηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα σκληρύνει τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Βόρειας Κορέας επέστρεψε στη χώρα του ο Σίνζο Αμπε, ύστερα από το Σαββατοκύριακο που πέρασε με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον και τη Φλόριντα. Αυτή την εκτίμηση διατύπωσε ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αν και δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες των συνομιλιών του με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή νέου τύπου πυραύλου μέσου βεληνεκούς, την ώρα που ο Αμπε βρισκόταν στις ΗΠΑ.

Η αντίδραση του Τραμπ ήταν ασυνήθιστα ήπια, καθώς δεν ανέφερε καν το όνομα της Βόρειας Κορέας στις σχετικές δηλώσεις του, αν και δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει «κατά 100%» την Ιαπωνία. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Οι δύο ηγέτες επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην εμπορική συνεργασία των χωρών τους, αφήνοντας στην άκρη τις σοβαρές διαφορές τους για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση