HomeΕΛΛΑΔΑΣτο Βερολίνο τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης

Στο Βερολίνο τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης

Θα συναντηθεί με Μέρκελ και Σόιμπλε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κρίσιμης σημασίας θεωρεί η ηγεσία της ΝΔ τη διήμερη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο, την Δευτέρα και την Τρίτη, όπου θα έχει και τις πρώτες εκτεταμένες συναντήσεις με την καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι τώρα είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με την κ. Μέρκελ, στο πλαίσιο των Συνόδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αυτή την φορά θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά και την κατάσταση στη χώρα, και να αναπτύξει το δικό του σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

Η συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος CDU. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα συναντηθεί στη γερμανική Βουλή με βουλευτές του Κόμματος CDU. Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί, στις 11:30, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών. Το μεσημέρι στις 13:00, θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.

Τον κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύουν ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι συνεργάτες του, Γιάννης Σμυρλής, Θανάσης Μπακόλας και Στέλιος Πέτσας.

Όπως έλεγε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου, το βασικό «αίτημα» του κ. Μητσοτάκη προς την γερμανική κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει «δημοσιονομικό αέρα». Η ίδια πηγή διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού άλλωστε έχουν αναπτύξει τις θέσεις τους στην καγκελάριο της Γερμανίας ήδη από πέρυσι τον Μάρτιο. Φυσικά, υπενθυμίζουν ότι είναι πάγια θέση της ΝΔ ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών της χώρας, καθώς επίσης ότι «η ΝΔ στηρίζει ό,τι είναι προς όφελος της χώρας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναπτύξει την άποψή του για ένα σχέδιο, ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας, με το οποίο «η χώρα θα μπορεί να διεκδικήσει δημοσιονομικό «αέρα» από τους δανειστές, ώστε να της αναγνωριστεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια». Ακολούθως, λέει η ίδια πηγή, και εφόσον αυτό επιτευχθεί, θα επιτρέψει να μειωθούν, περαιτέρω, οι φόροι και έτσι να αποκτήσει η χώρα ακόμα μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Στοιχείο κλειδί κατά την άποψη της ΝΔ είναι ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί αλλά μόνο με μία αξιόπιστη, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση».

Η ηγεσία της ΝΔ δεν φείδεται χαρακτηρισμών για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο διευκρινίζει ότι «θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η σημερινή εικόνα της χώρας δεν χαρακτηρίζει το μέλλον και τις προοπτικές της πατρίδας μας και ότι η Ελλάδα με τις σωστές κινήσεις μπορεί γρήγορα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική».

Σε όλες του τις συναντήσεις ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις πάγιες θέσεις της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραμμίσει ότι: «Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Μετά από 7 δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα πρέπει να βγει οριστικά από την κρίση και να μην μπει σε μία νέα περιδίνηση. Στην προσπάθεια αυτή, θα χρειαστεί τη στήριξη των εταίρων της. Μια στήριξη, που δεν θα ωφελήσει μόνο την Ελλάδα, αλλά θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ως πλέον πειστικό επιχείρημα έναντι των συνομιλητών του εκτιμούν ότι «η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν το δικό τους, εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με διαφορετικό μείγμα πολιτικής που όμως θα συνοδεύεται από εμπροσθοβαρείς αλλαγές σε όλους τους τομείς (Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση Δικαιοσύνη, Υγεία, κ.ά.) και το οποίο θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Στις συναντήσεις θα συζητηθεί εκτός από την οικονομία και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει μεγαλύτερη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείρισή του. Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήξει την αξιοπιστία της χώρας μας. Σημειώνουν δε ότι «για τη Ν.Δ., η φύλαξη των ελληνικών συνόρων είναι πρωτίστως δική μας ευθύνη. Η Ελλάδα χρειάζεται τη συνδρομή και της Frontex και του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορεί να εξαρτάται από αυτούς. Η καλύτερη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων είναι καθήκον της ίδιας της Ελλάδας. Επίσης, θα πρέπει ως χώρα να δείξουμε μεγαλύτερη διαχειριστική επάρκεια στην υλοποίηση των σχετικών συμφωνιών. Με ταχύτερες διαδικασίες διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, με ταχύτερες διαδικασίες απόκτησης ασύλου, ταχύτερες επαναπροωθήσεις όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Και η Ε.Ε. από τη μεριά της οφείλει να στηρίξει υλικά και πολιτικά την Ελλάδα και ειδικά τις περιοχές που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης αυτού του μείζονος ζητήματος». Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από τη Γερμανία, είχε προγραμματίσει επίσκεψη το Σάββατο και την Κυριακή στην Ισπανία, για να συναντήσει τον πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Το ταξίδι όμως αυτό ακυρώθηκε, καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός ακύρωσε όλες τις διμερείς του επαφές αυτό το Σαββατοκύριακο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση