HomeHL-WorldΙγκλέσιας-Ερεχόν αντιμέτωποι για την ηγεσία στο συνέδριο των Podemos

Ιγκλέσιας-Ερεχόν αντιμέτωποι για την ηγεσία στο συνέδριο των Podemos

Τρίτη δύναμη στη χώρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χιλιάδες μέλη του αριστερού Podemos στην Ισπανία συναντώνται στη Μαδρίτη σε ένα συνέδριο που αναμένεται να είναι καθοριστικό για το μέλλον του κόμματος.

Εκεί θα διεξαχθεί και η τελική μάχη μεταξύ του σημερινού ηγέτη Πάμπλο Ιγκλέσιας και του μέχρι σήμερα νούμερο δύο στην ιεραρχία του κόμματος, πολιτικού γραμματέα, Ινίγο Ερεχόν.

Ιγκλέσιας και Ερεχόν έχουν υποβάλει χωριστά ψηφοδέλτια για το σχηματισμό της ηγεσίας του κόμματος, καθώς δεν κατάφεραν να υπερβούν τις διαφορές τους.

Βασικό σημείο τριβής που προκάλεσε διαμάχη μηνών ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δένονταν από στενή φιλία, είναι ο προσανατολισμός του κόμματος.

Ο Ιγκλέσιας υποστηρίζει τη διατήρηση της συμμαχίας που έχει συναφθεί με την «Ενωμένη Αριστερά» και επιμένει στη σημασία της κοινωνικής κινητοποίησης για την ενίσχυση των φτωχότερων μεταξύ των πολιτών.

Ο Ερεχόν θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να λάβει ένα περισσότερο κεντρώο προσανατολισμό, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους και να έχει τη δυνατότητα να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με το κόμμα των Σοσιαλιστών.

«Λόγω έλλειψης εμπειρίας, ξεκινήσαμε να μαλακώνουμε τόσο, που οι πολίτες είπαν, ότι δεν είμαστε τίποτε διαφορετικό από τους υπόλοιπους πολιτικούς», δήλωσε λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Πρέπει να καταφέρουμε να οικοδομήσουμε μία νέα πλειοψηφία χωρίς ετικέτες, χωρίς να ρωτάμε τους ανθρώπους από που προέρχονται», απάντησε ο Ερεχόν.

Δεύτερο σημείο τριβής είναι οι εξουσίες του Ιγκλέσιας, που είναι υπερβολικές σύμφωνα με την πλευρά Ερεχόν αλλά και σύμφωνα με την «αντικαπιταλιστική» τάση του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα ανανεωθεί η ηγεσία του κόμματος και θα επικυρωθεί ο βασικός προσανατολισμός του.

Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών αναμένονται το μεσημέρι της Κυριακής.

Το Podemos έγινε πολύ γρήγορα η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα μετά τη δημιουργία του το 2014, παίρνοντας θέση κατά των περικοπών και κατά της διαφθοράς.

AΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση