HomeHL-WorldΟ Ερντογάν βάζει τους «γκρίζους λύκους» στην κυβέρνηση

Ο Ερντογάν βάζει τους «γκρίζους λύκους» στην κυβέρνηση

Για το «ναι» στο δημοψήφισμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποφασισμένος να παίξει όλα τα χαρτιά του εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να κερδίσει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και να «νομιμοποιήσει» μέσω της λαϊκής ψήφου την προεδροποίηση του τουρκικού πολιτεύματος και τη μεταφορά υπερεξουσιών στο πρόσωπό του. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γειτονική χώρα, ο Τούρκος πρόεδρος είναι έτοιμος να «ανοίξει» την κυβέρνηση στο κόμμα των Τούρκων Εθνικιστών, ήτοι τους λεγόμενους «Γκρίζους Λύκους», προκειμένου να αποφύγει το διαφαινόμενο φιάσκο στο δημοψήφισμα.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) μελετούν το σενάριο περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεών τους και το ενδεχόμενο συνεργασίας στην κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, συζητείται το ενδεχόμενο εισόδου τουλάχιστον τριών μελών των Γκρίζων Λύκων στην κυβέρνηση.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τοην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στόχος είναι η ανατροπή στις προβλέψεις ενόψει του δημοψηφίσματος και η άνοδος του εθνικιστικού μετώπου στην Τουρκία, κάτι που θα επηρεάσει και τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη η ρητορική της τουρκικής πλευράς έχει «αγριέψει». Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθύνθηκε με επιθετικό τόνο στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «αν δεν μας θέλετε, να μας το πείτε στα ίσια» και ότι «έχουμε κουραστεί από την αναβλητικότητα της Ευρώπης», τονίζοντας πως οι συμφωνίες με τη Ρωσία αποτελούν ένα αντίβαρο για το «πάγωμα» των συνομιλιών με την Ευρώπη.

Το AKP αποφεύγει να επιβεβαιώσει τα σενάρια, αλλά δεν διαψεύδει κιόλας. Στελέχη του τουρκικού κόμματος αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος και η κατάσταση είναι περισσότερο ρευστή από ποτέ. Θεωρούν, ωστόσο, ότι η σύμπλευση με το Εθνικιστικό Κόμμα, θα λειτουργήσει καταλυτικά και θα υπερκαλύψει τη διαφορά, γέρνοντας την πλάστιγγα προς το μέρος του Τούρκου προέδρου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση