HomeHL-9Με πανό και συνθήματα στηρίζουν τους 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Με πανό και συνθήματα στηρίζουν τους 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης για τα επεισόδια του 2011

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με πανό και συνθήματα βρίσκονται αυτή την ώρα δεκάδες άνθρωποι έξω από τα δικαστήρια Ηρακλείου οι οποίοι συμπαραστέκονται στους 12 φοιτητές του Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτη που κάθονται σήμερα στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν το 2011.

Την παράσταση διαμαρτυρίας διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Διωκόμενους Φοιτητές του Φυσικού και άρχισε στις 8 το πρωί από την πλατεία Ελευθερίας ενώ αυτή την ώρα έχουν «κατασκηνώσει» έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Για ποιον λόγο δικάζονται οι φοιτητές

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές είχαν αντιδράσει στην απόφαση των καθηγητών να μην ορίσουν ενδιάμεση εξεταστική, όπως είχε γίνει σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και πανελλαδικά, μετά το κύμα πανεπιστημιακών καταλήψεων σε όλη τη χώρα ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου.

Οι φοιτητές είχαν πραγματοποιήσει κινητοποίηση έξω από την αίθουσα της συνέλευσης των καθηγητών του Φυσικού Τμήματος, μένοντας επί ώρες εκεί και απαιτώντας να δοθεί η εξεταστική κάτι που τελικά δεν είχαν καταφέρει.

Στους 12 φοιτητές ασκήθηκε δίωξη με τις κατηγορίες της παράνομης κατακράτησης και απόπειρας παράνομης βίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί στις 10 Μαρτίου 2016 αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων.

Στο πλευρό των 12 φοιτητών το… ΤΕΕ/ΤΑΚ

Με ψήφισμά του το ΤΕΕ/ΤΑΚ στηρίζει την αθώωση των 12 φοιτητών του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης που βρίσκονται σήμερα στο εδώλιο του δικαστηρίου Ηρακλείου.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ στην Τακτική Συνεδρίαση της 09.02.2017, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος για τη δίωξη των δώδεκα φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης:

Αθώωση των 12 Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής  Πανεπιστημίου Κρήτης

Στις 10 Φλεβάρη, περί τα 6 χρόνια μετά τη δίωξη των 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης από ένα μέρος των καθηγητών του πανεπιστημίου,  έχει προγραμματιστεί η εκ πολλών αναβολών δίκη τους.

Για την ιστορία, οι δώδεκα φοιτητές κατηγορούνται για την συμμετοχή τους σε κινητοποίηση του συλλόγου τους με την οποία διεκδικούσαν να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου του 2011, της οποίας είχαν  παρέλθει οι ημερομηνίες διεξαγωγής της λόγω των καταλήψεων, διαμαρτυριών και αναταραχών που είχε προκαλέσει ο γνωστός ως Νόμος Διαμαντοπούλου (N.4009/2011 Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων) τόσο σε διδάσκοντες όσο και σε διδασκόμενους αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Σημειώνεται δε ότι, στην πλειονότητα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων οι εξεταστικές περίοδοι δεν «χάθηκαν», απλώς μεταφέρθηκαν σε άλλες ημερομηνίες.

Θεωρούμε πως είναι κατ’ ελάχιστον προσβλητικό και αποτελεί σχήμα οξύμωρο για την ίδια την  πανεπιστημιακή κοινότητα να επιλέγει την ποινική δίωξη ως μέσο τιμωρίας και παραδειγματισμού  έναντι μελών του σώματός της προκειμένου να επιλύσει τις όποιες διαφωνίες της.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα οφείλει να  προάγει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση και να επιλύει με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες τις όποιες διαφωνίες αντιμετωπίζει εντός του σώματός της,

  • για αυτό και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους 12 Φοιτητές του τμήματος Φυσικής και ζητούμε την οριστική αθώωσή τους, οποιαδήποτε άλλη απόφαση θεωρούμε ότι θα αποτελέσει πλήγμα στις ακαδημαϊκές ελευθερίες.
  • συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 10-02-2017 και ώρα 09:00 έξω από τα Δικαστήρια
Διαφήμιση
Διαφήμιση