HomeHL-9Σε ευρωπαϊκό συνέδριο η Περιφέρεια Κρήτης

Σε ευρωπαϊκό συνέδριο η Περιφέρεια Κρήτης

Με αντικείμενο τη χαρτογράφηση των ακτών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε τις Παραθαλάσσιες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες στο Συνέδριο για τη χρήση των Βυθομετρικών Δεδομένων, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο (Βρυξέλλες).

Το συνέδριο οργανώθηκε από τη μεγαλύτερη Διακομματική Ομάδα των Ευρωβουλευτών «SEARICA», που ασχολείται με τη Θάλασσα, τους Ποταμούς, τα Νησιά και τις Παραθαλάσσιες Περιοχές σε συνεργασία με τη CRPM -τη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Παραθαλάσσιων και Νησιωτικών Περιφερειών- και  παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του μεγάλου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «COASTALMAPPING» για τη χαρτογράφηση των ακτών της Ευρώπης και την δημιουργία βυθομετρικών δεδομένων.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Αλεξάκης ως Αντιπρόεδρος της CRPM (και αρμόδιος για τα θαλάσσια θέματα), αναφέρθηκε στην εποικοδομητική χρήση των βυθομετρικών δεδομένων από τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, για ποικίλες  περιπτώσεις όπως: ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, η διάβρωση των ακτών, η αλιεία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο αλιευτικός τουρισμός, οι πλατφόρμες εξόρυξης, οι ενάλιες αρχαιότητες, τα θαλάσσια ρήγματα, η προστασία των μεσογειακών περιοχών  με το ενδημικό είδος Posidoniaoceanica, η πόντιση καλωδίων και ενεργειακών αγωγών.

Ανέφερε επίσης σχετικές δράσεις που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης για την παραγωγή και αξιοποίηση των βυθομετρικών δεδομένων, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, το ΙΤΕ και άλλους ερευνητικούς φορείς.

Ο Γιώργος Αλεξάκης πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία μιας «Επιστημονικής Γαλάζιας Τράπεζας Δεδομένων για τη Θάλασσα», όπου όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα ανταλλάσσουν δεδομένα, ώστε να εξασφαλιστεί η δημόσια πρόσβαση σε αυτά (opendata).

Διαφήμιση
Διαφήμιση