HomeHL-EconomyTelegraph: Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που πνίγεται στο χρέος

Telegraph: Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που πνίγεται στο χρέος

Τι γίνεται στις άλλες χώρες της ΕΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ελληνικό ζήτημα έχει αρχίσει να απασχολεί και πάλι εντόνως τα διεθνή ΜΜΕ, μετά και από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ και τις προειδοποιήσεις του Ταμείου ότι το χρέος είναι σε «εκρηκτικό» μονοπάτι.

Η Telegraph θυμίζει όμως ότι παρότι πολλοί ανησυχούν για το επίπεδο του ελληνικού χρέους, υπάρχουν αρκετές ακόμη χώρες στην ΕΕ με χρέος που «κοντράρει» εκείνο της χώρας μας, σε ένα δημοσίευμα με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

Συνολικά, υπάρχουν πέντε χώρες με χρέος μεγαλύτερο από το ΑΕΠ τους, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ενώ 21 ακόμη έχουν χρέη που ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ, όριο που έθετε η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

«Οπως αναμενόταν, το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, στο 177% του ΑΕΠ της χώρας. Η Ιταλία και η Πορτογαλία είναι οι επόμενες πιο χρεωμένες χώρες, με χρέος που φτάνει στο 132% και το 129% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Μικρότερο χρέος, σε αντιστοιχία με το ΑΕΠ, είχαν το 2015 η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και η Βουλγαρία, κάτω του 30% του ΑΕΠ τους», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Το επίπεδο του χρέους σε όλη την ευρωζώνη ήταν στο 90,4% το 2015, υποχωρώντας από το 92% του 2014. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έφτασε από τη «γέννηση» του ευρώ.

Οι αυξήσεις του χρέους σε όλη την Ευρώπη δείχνει ότι κάποιες χώρες πασχίζουν να ελέγξουν τις δημόσιες δαπάνες, ενώ άλλες με μικρότερο συνολικό χρέος ήταν εκείνες που είδαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, σημειώνει η Telegraph.

Εννέα ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να μειώσουν την αναλογία χρέους/ΑΕΠ από το 2012. Πέντε από αυτές, η Τσεχία, η Δανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Λετονία το έκαναν και σε πραγματικούς όρους. Ακόμη, πέντε χώρες έχουν χρέους που ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ. Είναι οι: Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση