HomeΚΡΗΤΗΠΑΜΕ Ηρακλείου: «Τραγική η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία»

ΠΑΜΕ Ηρακλείου: «Τραγική η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία»

Μονάχα δύο οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Απονομής Συντάξεων του ΙΚΑ Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, που επισημαίνει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Οι κυβερνητικές φιέστες και οι πανηγυρισμοί με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ συνιστούν μια ακόμα πρόκληση και ύβρη σε βάρος ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αιχμή της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι η … γρήγορη απονομή των συντάξεων εντός μερικών μηνών. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι η μείωση του προσωπικού φτάνει μέχρι και το 60% τα τελευταία χρόνια, κάτι που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των ταμείων. Την ίδια ώρα έχουμε μετακινήσεις προσωπικού οι οποίες γίνονται κάτω από το φόβο της απόλυσης, αφού παραμένει σε ισχύ η παράγραφος από το νόμο 4389/2016 που αναφέρει την ύπαρξη «πλεονάζοντος προσωπικού» ενώ οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν θα μεταφερθεί η θέση τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Τμήμα Απονομής Συντάξεων στο ΙΚΑ Ηρακλείου έχουν απομείνει 2 άτομα με τις προς περαίωση συντάξεις να φτάνουν τις 11.000 και να αραχνιάζουν για μήνες και χρόνια.

Άλλη πλευρά της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα εξασφαλίζεται πλέον «ισότητα κανόνων», «δικαιοσύνη» και «αλληλεγγύη». Πέρα από το ότι προσπαθούν να συκοφαντήσουν ξεδιάντροπα μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, εμφανίζοντάς την συλλήβδην ως άθροισμα «ανισοτήτων» και «συντεχνιακών προνομίων», η υποκρισία τους χτυπάει κόκκινο αφού μόνο μέσα στην τετραετία 2016-2019 ο σχεδιασμός κυβέρνησης & Ε.Ε. προβλέπει περικοπές και αυξήσεις εισφορών που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ ! Αυτή είναι η «δικαιοσύνη» που επιφυλάσσουν στους ανθρώπους του μόχθου κόμματα και μηχανισμοί του κεφαλαίου. Στόχος τους είναι να μειώσουν τη συμμετοχή κράτους και εργοδοτών στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, να μετατρέψουν τη λειτουργία του σε ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου, ανοίγοντας νέους δρόμους στην επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση.

Είναι βέβαιο ότι η συρρίκνωση των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων θα επιφέρει νομοτελειακά και συρρίκνωση δομών και αντικειμένων και, αργά ή γρήγορα, ανατροπές στις σχέσεις και τους όρους εργασίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε με τη μορφή απολύσεων είτε με τη μορφή εκβιαστικής κινητικότητας.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων μαζί με τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους που δεχόμαστε ενιαία την επίθεση να παλέψουμε από κοινού για :

  • Υπεράσπιση του Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.
  • Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.
  • Άμεση απονομή των συντάξεων. Να σταματήσει αυτό το αίσχος της αναμονής.
  • Διασφάλιση των θέσεων και των όρων εργασίας στα ασφαλιστικά ταμεία. Άμεσα να προσληφθεί προσωπικό μη μόνιμη σχέση εργασίας για την κάλυψη των αναγκών».
Διαφήμιση
Διαφήμιση