HomeHL-WorldΝέο σκάνδαλο «χτυπά αλύπητα» τον Φιγιόν: Η ασφαλιστική «AXA» και οι 200.000 ευρώ

Νέο σκάνδαλο «χτυπά αλύπητα» τον Φιγιόν: Η ασφαλιστική «AXA» και οι 200.000 ευρώ

Αποκάλυψη από το γαλλικό δίκτυο BFMTV

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Tη δική του αλήθεια για το σκάνδαλο «PenelopeGate» αποφάσισε να γράψει στους συμπολίτες του ο Φρανσουά Φιγιόν σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα την ώρα που έρχεται αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες, αυτή τη φορά για σύγκρουση συμφερόντων.

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV , ο Φιγιόν εγκαλείται για την σχέση του με την ασφαλιστική εταιρεία «AXA» που φέρεται να του είχε αποφέρει περίπου 200.000 ευρώ.

Μεταξύ των ετών 2012 και 2014 ο Φιγιόν απέσπασε το ποσό αυτό  στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής οδηγίας «Φερεγγυότητα 2».

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός βοήθησε τον Ενρί ντε Καστρί, διευθύνοντα σύμβουλο της AΧΑ να έρθει σε επαφή με τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον νέο κανονισμό των ασφαλιστών στην Ευρώπη.

Με λίγα λόγια, ο Φιγιόν άνοιξε τις πόρτες για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας AXA στην Κομισιόν.

Ο Καστρί βοήθησε επίσης τον Φρανσουά Φιγιόν στην προεκλογική του εκστρατεία, όπως σχολιάζει το BFMTV.

Μάλιστα, το όνομά του είχε ακουστεί για το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε περίπτωση νίκης του Φιγιόν στις προεδρικές εκλογές.

Επιστολή Φιγιόν στην Quest France

Την ώρα που δέχεται πανταχόθεν κατηγορίες, ο ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς και υποψήφιος για την προεδρία με το κόμμα των Γάλλων Ρεπουμπλικανών κάνει τα πάντα για να βγάλει από πάνω του την «ρετσινιά» της αργομισθίας της συζύγου του αλλά και των δύο εκ των πέντε παιδιών του.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους εξηγώντας την δική του εκδοχή για το σκάνδαλο που σπιλώνει την εικόνα του ιδίου αλλά και της οικογένειάς του, συνέταξε μία επιστολή η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ouest France» την ώρα που η σατιρική Canard Enchaine βγάζει στη φόρα κι άλλες λεπτομέρειες.

Με τον ίδιο να έχει στυλώσει τα πόδια λέγοντας ότι δεν παραιτείται, η εκστρατεία του Φιγιόν έχει πλέον στόχο τον εξαγνισμό της οικογένειάς του, και και κυρίως της συζύγου του, Πενέλοπε, έχουν προκαλέσει πολιτικό τυφώνα στη Γαλλία εν όψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης.

«Στο πλαίσιο μιας πολιτικής καμπάνιας με ενοχλητική βιαιότητα, επέλεξα να απευθυνθώ σε εσάς για να σας πω την αλήθεια μου», υποστηρίζει ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων χαρακτηρίζοντας ως ψέμματα τις αποκαλύψεις των γαλλικών ΜΜΕ για την σύζυγό του.

«Είναι γεγονός», προσθέτει «πως, η μανία των δυνάμεων που εξαπολύθηκαν εναντίον μου με άφησαν έκπληκτο. Παρόλα αυτά, αποφάσισα να μην υποκύψω στον εκφοβισμό και τις πιέσεις. Επέλεξα να σταθώ απέναντι στους Γάλλους και να αποκαταστήσω την… αλήθεια» . Ο Φιγιόν έσπευσε επίσης να επισημάνει ότι τα πάντα είναι νόμιμα στις δραστηριότητές του, σε αυτές της συζύγου και των παιδιών του. Ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος MoDem, Φρανσουά Mπαιρού έσπευσε να τον κατηγορήσει ότι επηρεάζεται από την δύναμη των χρημάτων.

Ο Φιγιόν πληρώνει το τίμημα του Penelopegate με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι δεν περνάει στον δεύτερο γύρο και τη μάχη να κρίνεται μεταξύ της σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν και του ανεξάρτητου υποψηφίου Εμάνουελ Μακρόν.

Σήμερα , η σατιρική εφημερίδα Canard Enchaine που πρώτη αποκάλυψε το PenelopeGate δημοσιεύει νέες αποκαλύψεις για τις απολαβές της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα η madame Φιγιόν, την οποία βαρύνουν υποψίες ότι επωφελήθηκε οικονομικά από αργομισθίες με την ιδιότητα της κοινοβουλευτικής βοηθού, έλαβε επιπλέον το ποσό των 45.000 ευρώ ως αποζημίωση απόλυσης από την θέση της, το οποίο της κατέβαλε η Εθνοσυνέλευση.

Στην Φιγιόν καταβλήθηκε το 2002 το ποσό των «16.000 ευρώ ως αποζημίωση, δηλαδή το ισοδύναμο ποσό από τις μισθολογικές απολαβές 5 μηνών, στο πλαίσιο μιας σύμβασης εργασίας διάρκειας 5 ετών με τον σύζυγό της, παρά το γεγονός ότι προσλήφθηκε ξανά από τον διάδοχό του στην Εθνοσυνέλευση, Μαρκ Ζουλόντ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας. «Ο νόμος δεν προβλέπει ένα τέτοιο ύψος αποζημίωσης απόλυσης για ένα κοινοβουλευτικό συνεργάτη», τονίζεται στο επίμαχο δημοσίευμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η σύζυγος του Φρανσουά έλαβε επίσης, το Νοέμβριο του 2013, το ποσό των 29.000 ευρώ ως πριμ αφού εργάστηκε εκ νέου για τον σύζυγό της, που είχε επανεκλεγεί βουλευτής, για ένα διάστημα 1,5 έτους.

Υπενθυμίζεται ότι, η γαλλική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει έρευνα για να αποσαφηνιστεί η αλήθεια σχετικά με την εργασία που έκανε ή που δεν έκανε για 15 χρόνια η Πενέλοπε, μια υπόθεση που έχει στοιχίσει πολιτικά στον σύζυγό της εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της άνοιξης.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση