HomeHL-GreeceΚυβερνητικοί ελιγμοί – εν μέσω αβεβαιότητας – για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Κυβερνητικοί ελιγμοί – εν μέσω αβεβαιότητας – για το κλείσιμο της αξιολόγησης

«Τοπίο στην ομίχλη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τοπίο στην ομίχλη θυμίζει όλο και περισσότερο η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της περίφημης αξιολόγησης και τον γενικότερο χειρισμό του ελληνικού ζητήματος. Οι διαφωνίες στους κόλπους των δανειστών, οι ισορροπίες ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, αλλά και οι αγωνιώδεις, όσο και αμφιλεγόμενοι ελιγμοί που κάνει η κυβέρνηση για να πετύχει έναν συμβιβασμό, συζητώντας μεν υποχωρήσεις, αλλά και διατηρώντας μια «περήφανη» ρητορική, έχουν ενισχύσει την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Το πρόβλημα με την παράταση της εκκρεμότητας γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση, ή και τη συνολική συμφωνία γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, αποκτά δραματικές διαστάσεις σε συνδυασμό με την επαναφορά του σεναρίου για grexit, στο οποίο επιμένει με ιδιαίτερη έμφαση ο νέος αμερικανός πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τεντ Μάλοχ. Ο τελευταίος σε δηλώσεις του διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα φύγει μόνη της από το ευρώ, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ η Αθήνα προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να βρει μια διέξοδο, εξετάζοντας κάποιες υποχωρήσεις έναντι των ασφυκτικών πιέσεων για μέτρα, αλλά και της αναγνώρισης ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται μια συμφωνία γενναίας ελάφρυνσης. Η κυβέρνηση φέρεται συζητά επώδυνα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου και η ένταξη των συντάξεων σε έναν νέο κόφτη, όμως επιδιώκει και ένα αντισταθμιστικό πακέτο με άλλες φορολογικές μειώσεις και μέτρα για την κοινωνική συνοχή.

Το θέμα σχετικά με το πώς θα παρουσιαστεί και θα υποστηριχθεί μια ενδεχόμενη νέα επώδυνη συμφωνία απασχόλησε τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όπου εκδηλώνονται αντιδράσεις και διατυπώνονται ακόμη και σκέψεις για εκλογές, εάν οι δανειστές τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα.

Είναι ενδεικτικό του προβληματισμού και των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ακόμη και για τον στόχο της ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ δεν εκφράζεται ενιαία γραμμή.

Μιλώντας στην πολιτική γραμματεία του κόμματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τον στόχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης είχε χαρακτηρίσει το στόχο αυτό δευτερεύουσας σημασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζοντας προφανώς την αγωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για εμβάθυνση της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, με σκοπό να παραχθεί βαθύ μεταρρυθμιστικό στίγμα στα εργασιακά, την υγεία, και την παιδεία και εν γένει την κοινωνική πολιτική.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση