HomeHL-HealthΑνακαλύφθηκαν νέες γονιδιακές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη ΧΑΠ

Ανακαλύφθηκαν νέες γονιδιακές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη ΧΑΠ

Φως στα αίτια της νόσου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέες γονιδιακές μεταλλάξεις που σχετίζονται με την υγεία των πνευμόνων και ειδικότερα με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ανακάλυψαν ερευνητές από 13 χώρες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Τόμπιν του Πανεπιστημίου του Λέστερ, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για περίπου 350.000 ανθρώπους και κατάφεραν να διπλασιάσουν τον αριθμό των έως σήμερα γνωστών γονιδιακών μεταλλάξεων που σχετίζονται με την υγεία των πνευμόνων και ειδικότερα με τη ΧΑΠ. Αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέπουν στο μέλλον καλύτερα ποιοι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από ΧΑΠ, ανάλογα με το DNA.

Πάντως, υπό το φως των νέων δεδομένων οι επιστήμονες εκτιμούν ότι όσοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο (3,7 φορές μεγαλύτερο) να αναπτύξουν την πάθηση, σε σχέση με όσους ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου.

Πρακτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι από τους καπνιστές, που ήδη ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ΧΑΠ, σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις (72 στους 100) από όσους έχουν σχετική γενετική προδιάθεση, θα εμφανίσουν ΧΑΠ κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η ΧΑΠ είναι η τρίτη αιτία θανάτου στον κόσμο μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν με ΧΑΠ. Ωστόσο, όλοι όσοι πάσχουν από ΧΑΠ, δεν είναι καπνιστές, ενώ ούτε όλοι οι καπνιστές αναπτύσσουν ΧΑΠ. Και αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο διαφορετικό γονιδίωμα κάθε ανθρώπου.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμη αν ένας καπνιστής έχει γενετική τάση για ΧΑΠ, σταματήσει εγκαίρως το κάπνισμα μειώνει στο μισό την πιθανότητα να εκδηλώσει τη νόσο.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση