HomeHL-CultureΔιάψευση Γαβρόγλου για την «Αντιγόνη»

Διάψευση Γαβρόγλου για την «Αντιγόνη»

«Δεν θα καταργηθεί η διδασκαλία της από τη δημόσια εκπαίδευση»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει, μιλώντας στην «Κ», ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου όσους υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι θα καταργηθεί η διδασκαλία της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή από τη δημόσια εκπαίδευση. Το θέμα ξεκίνησε προ σχεδόν δεκαημέρου, όταν, όπως είχε παρουσιάσει η «Κ» (24/1/2017), ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας διαμαρτυρήθηκε «για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της διδασκαλίας της “Αντιγόνης” στη Β΄ Λυκείου, εάν τα Αρχαία μετατραπούν σε μάθημα επιλογής». Εκτοτε υπήρξαν νέες διαμαρτυρίες από την Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων και προχθές την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων (ανέφερε ότι η ανθρωπιστική παιδεία είναι υπό διωγμόν τη διετία 2015-16).

Ο κ. Γαβρόγλου, σχολιάζοντας το θέμα χθες στην «Κ», τόνισε: «Αναρωτιέται κανείς γιατί τόσος θόρυβος για κάτι που δεν ισχύει. Προφανώς και δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση να μη διδάσκεται η “Αντιγόνη”. Κάποιοι αρνούνται να το δεχθούν. Αρνούνται να το δεχθούν γιατί η πολιτική μας είναι να αναδειχθούν η μαγεία και η διαχρονικότητα των αρχαίων κειμένων και να μην ακυρώνονται αυτά στη συνείδηση των μαθητών εξαιτίας μιας σχολαστικής και παλιομοδίτικης προσέγγισης. Οσοι, λοιπόν, δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη σύγχρονη εποχή, ώστε να αναδείξουν τον θαυμάσιο λόγο της αρχαίας γραμματείας, καλό είναι να ασχοληθούν με άλλα πράγματα». Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, μιλώντας στην «Κ», ανέφεραν ότι η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τη νέα δομή της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου είναι υπό συζήτηση στη Βουλή και οποιαδήποτε κρίση για τη διδασκαλία της «Αντιγόνης» γίνεται για μικροκομματικούς και συντεχνιακούς λόγους.

Από την άλλη, χθες το Τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων παρουσίασε δύο μελέτες, η πρώτη για τα συστήματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 10 χωρών της Ευρώπης και η δεύτερη για τα συστήματα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας από το 1964 (έτος καθιέρωσης εθνικών εξετάσεων) έως τώρα. Οι μελέτες θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για το νέο σύστημα πρόσβασης.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση