HomeHL-EconomyΈως και 1.000 ευρώ η διαφορά από τα φουσκωμένα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ

Έως και 1.000 ευρώ η διαφορά από τα φουσκωμένα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ

«Ψυχρολουσία» από τα πρώτα ραβασάκια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ψυχρολουσία» επεφύλασσε η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που είδαν διπλασιασμό η και τριπλασιασμό των εισφορών τους σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Πονοκέφαλος όμως και για ασφαλισμένους που έχουν κάνει ήδη διακοπή δραστηριότητας μέσα στο 2016, που ξαφνικά είδαν ειδοποιητήριο εισφορών…

Ειδικοί πάντως ξεκαθαρίζουν ότι ο ασφαλισμένος που έχει ήδη κάνει διακοπή δραστηριότητας μέσα στο 2016, δεν είναι υπόχρεος εισφορών το 2017 και ότι εφόσον – εκ παραδρομής – έχει λάβει ειδοποιητήριο τότε πρέπει να το αναφέρει στο ταμείο για να διορθωθεί.

Αντίθετα υποχρεωμένοι να πληρώσουν τις εισφορές είναι οι ασφαλισμένοι που είχαν διπλή ιδιότητα ασφάλισης το 2015 (π.χ. εταίρος Ο.Ε. και ελεύθερος επαγγελματίας) και διέκοψαν τη μια από αυτές μέσα στο έτος 2016. Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις το μηχανογραφικό του ΕΦΚΑ υπολόγισε εισφορές στο σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας (κέρδη από Ο.Ε. και από ελευθέριο επάγγελμα) και αγνόησε ότι από 1.1.2017 η μια από τις δύο ιδιότητες δεν υπάρχει. Οι διαφορές είναι απίστευτα σύμφωνα με τις καταγγελίες ασφαλισμένων που κλήθηκαν να πληρώσουν μηνιαίως ποσά που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 1.000 ευρώ τον μήνα, ποσό που είναι δύσκολο να συμψηφισθεί με μελλοντικές εισφορές. Ακόμη όμως και μικρότερες διαφορές της τάξεως των 50 ή 100 ευρώ, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες καθώς αποτελούν ουσιαστικά προκαταβολή φόρου.

Εξοντωτική και χωρίς αντίκρισμα σε παροχές κρίνεται και η εισφορά υπέρ υγείας που φτάνει έως τα 407,32 ευρώ το μήνα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση