HomeHL-9Στη Διαμεσογειακή Επιτροπή η Περιφέρεια Κρήτης

Στη Διαμεσογειακή Επιτροπή η Περιφέρεια Κρήτης

Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες συναντιούνται στη Βαρκελώνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη Συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της Διάσκεψης των Παραθαλάσσιων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης, (CRPM) που πραγματοποιείται στην Περιφέρεια της Καταλονία – Βαρκελώνη, συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης που εκπροσωπείται από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κρήτης-εντεταλμένο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα Γιώργο Αλεξάκη.

diamesogeiakh-epitroph2

Στο πλαίσιο συζήτησης του Σχεδίου Δράσης για την επόμενη χρονική περίοδο ο Γιώργος Αλεξάκης πρότεινε να σταλεί μήνυμα στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η απάντηση στην ξενοφοβία, τον λαϊκισμό, τον εθνικισμό, την άνοδο της ακροδεξιάς, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία, τις πολλαπλές και πολυεπίπεδες ανισότητες είναι η ενδυνάμωση της Περιφερειακής Διακυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη.

Οι Περιφέρειες, ανέφερε στην παρέμβαση του ο κ. Αλεξάκης,  είναι ο κατάλληλος θεσμός παρέμβασης για άμβλυνση των ανισοτήτων, επειδή είναι το ενδιάμεσο επίπεδο διακυβέρνησης με αποτελεσματικότητα στις παρεμβάσεις τους, με σεβασμό και εμπιστοσύνη από τους πολίτες. Οι Περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη, τόνισε, εξειδικεύουν και προσαρμόζουν κατάλληλα τις πολιτικές ώστε να έχουν αποτέλεσμα, διότι ανιχνεύουν και εντοπίζουν τα προβλήματα και τα αντιμετωπίζουν.

Επίσης, κατά τη συζήτηση για την αξιοποίηση του Θαλάσσιου Δυναμικού της Δυτικής Μεσογείου κατέθεσε τις εμπειρίες της Περιφέρειας Κρήτης από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Μακροπεριφερειακή Στρατηγική της Αδριατικής – Ιονίου Θαλάσσιας Λεκάνης. Οι Περιφέρειες της Μεσογείου συζήτησαν εκτενώς τις εμπειρίες τους από τις μεταναστευτικές ροές σε διάφορες περιοχές της από τα παράλια της Ισπανίας μέχρι την Ελλάδα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση