HomeΚΡΗΤΗΣτη βουλή οι ελλείψεις προσωπικού σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Στη βουλή οι ελλείψεις προσωπικού σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Με παρέμβαση του γραμματέα της ΝΔ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ανάγκη άμεσης στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό των Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του ν. Ηρακλείου, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς την Υπουργό  Διοικητικής Ανασυγκρότησης  κα Όλγα Γεροβασίλη και Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν εκτεθειμένοι σε κάθε είδους κινδύνους και τα μουσεία της χώρας υπολειτουργούν, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Η τοπική κοινωνία του Ηρακλείου που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό,  αλλά και οι υπάλληλοι του μουσείου και των αρχαιολογικών χώρων, εκφράζουν έντονη ανησυχία και τονίζουν ότι στην Περιφέρεια Κρήτης, (…) οι δυσλειτουργίες στους χώρους επίσκεψης των τουριστών λόγω ελλείψεων προσωπικού, αποτελούν πλήγμα στην εικόνα τόσο του νησιού όσο και της χώρας ως διεθνής τουριστικός προορισμός. Χώροι ύψιστης πολιτισμικής αξίας όπως οι ανωτέρω, οι οποίοι περιλαμβάνουν ανεκτίμητους θησαυρούς είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος να είναι στελεχωμένοι με επαρκές προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία τους, την ασφάλεια των εκθεμάτων και των μνημείων αλλά και την οργανωμένη και ασφαλή διαχείριση των επισκεπτών. Επιπλέον, η μη ομαλή λειτουργία τους, περιορίζει την επισκεψιμότητα και στερεί σημαντικά έσοδα από το κράτος.

Η υπ’ αρ. πρωτ. ΤΚΕ/Φ2/32870/23-12-2016 απάντηση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην αρ. πρωτ. 1842/7-12-16 Ερώτησή μας με θέμα «Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον κλάδο τη φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων», αναφέρει ότι «οι εν λόγω προσλήψεις δεν έχουν συμπεριληφθεί στον Προγραμματισμό Προσλήψεων των ετών 2017 – 2018, ο οποίος έχει καταρτιστεί από την Υπηρεσία μας σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και για το λόγο αυτό δεν έχει προωθηθεί προς την Επιτροπή της Π.Υ.Σ. 33/06 σχέδιο εγκριτικής απόφασης».

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός, στις 13 Δεκεμβρίου 2016, εξήγγειλε από τη Νίσυρο «(…) Ενίσχυση των αρχαιολογικών χώρων με εποχικό προσωπικό, σε σταθερή ετήσια βάση. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 έχει προγραμματιστεί πρόσληψη 200 μονίμων φυλάκων σε όλη την Ελλάδα μέσω ΑΣΕΠ, με προτεραιότητα στις νησιωτικές περιοχές (…)».

Από τις αντικρουόμενες αυτές θέσεις, προκύπτει ότι για το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων σε όλη την επικράτεια, το οποίο οφείλει να λυθεί οριστικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, είτε ο Πρωθυπουργός ψεύδεται,  είτε η Υπουργός».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σκοπεύετε να υλοποιήσετε την εξαγγελία του Πρωθυπουργού με την πρόσληψη προσωπικού στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους;

  1. Θα προχωρήσετε σε προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού στον κλάδο της φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων μέσω του ΑΣΕΠ;
  2. Γιατί δεν περιλαμβάνονται στον Προγραμματισμό Προσλήψεων των ετών 2017 – 2018, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον κλάδο τη φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων;».

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Λ. Αυγενάκης απέστειλε την υπ’ αριθ. πρωτ. 977/02-02-2017 επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία ζητά συνάντηση ώστε να συζητηθεί και να δοθεί λύση στο θέμα της υποστελέχωσης των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων του ν. Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση