HomeΚΡΗΤΗΕξαθλιώνουν τους πολίτες οι καθυστερήσεις στις οριστικές συντάξεις

Εξαθλιώνουν τους πολίτες οι καθυστερήσεις στις οριστικές συντάξεις

Παρέμβαση στη βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης προς τους  Υπουργούς: Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις απονομές των οριστικών συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία – ΕΦΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο.

Παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για γρήγορη απονομή των συντάξεων, ο χρόνος που απαιτείται για την απονομή οριστικής σύνταξης από ένα και μόνο  ταμείο ανέρχεται στους 18 μήνες τουλάχιστον, ενώ για την διαδοχική σύνταξη ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τους 30 μήνες.

Απροσδιόριστα είναι τα χρονικά περιθώρια γι’ αυτούς που περιμένουν επικουρικές συντάξεις, απονομές συντάξεων από το Γενικό Λογιστήριο, ή συντάξεις χηρείας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για γρήγορη απονομή των συντάξεων στους ασφαλισμένους, η καθυστέρηση συνεχίζεται με την γραφειοκρατία να υπερτερεί στα γρανάζια της δυσλειτουργίας του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων και τους ασφαλισμένους να περιμένουν υπομονετικά την ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών για να έχουν αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει.

Ο χρόνος που απαιτείται στην απονομή οριστικής σύνταξης από ένα και μόνο ασφαλιστικό ταμείο προσδιορίζεται στους 18 μήνες τουλάχιστον, ενώ για την απονομή διαδοχικής σύνταξης ο χρόνος ξεπερνά τους 30 μήνες.

Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν μεσολαβούν επικουρικές συντάξεις, συντάξεις χηρείας, ή όταν κύριος φορέας για την απονομή σύνταξης είναι το Γενικό Λογιστήριο και υπάρχει χρόνος ασφάλισης που πρέπει να αναγνωριστεί από άλλα ασφαλιστικά ταμεία όπως ΙΚΑ – ΟΑΕΕ κ.λπ.

Δεδομένου ότι το μόνο έσοδο που κάποιος έχει να λαμβάνει, όταν πλέον αποχωρήσει από την εργασία του, είναι η σύνταξη που του αναλογεί, και που πρέπει να αποδίδεται σε εύλογο χρονικό διάστημα από όποιο ασφαλιστικό ταμείο ή φορέα και αν προέρχεται (κύρια και επικουρική).

Δεδομένου ότι οι πολύμηνες καθυστερήσεις μέχρι οριστικοποίησης της συνταξιοδοτικής πράξης  εξαθλιώνουν οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά τους ασφαλισμένους.

Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι δεν είναι επαίτες, απλά δικαιωματικά ζητούν να τους δοθεί η σύνταξη που τους αναλογεί σε εύλογο χρόνο, όπως προβλέπεται να συμβαίνει σε χώρες της Ε.Ε.

Δεδομένου ότι η σύσταση και λειτουργία του νέου ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ, πρέπει να αποτελέσει μια καινοτομία στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας και όχι να μεταφέρει τις παθογένειες και τις κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :

1)         Γιατί μέχρι σήμερα οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις για γρήγορη απονομή των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο σύνολό και εις ολόκληρο δεν έχουν πραγματοποιηθεί;

2)         Για ποιο λόγο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα η υπέρμετρη αλληλογραφία – γραφειοκρατία – μεταφορά  φακέλων των ασφαλισμένων από υποκατάστημα σε υποκατάστημα και από υπηρεσία σε υπηρεσία, όταν η πληροφορική και η και η σύγχρονη τεχνολογία αντικατέστησε αυτές τις πρακτικές προηγουμένων ετών;

3)         Ο νέος φορέας ΕΦΚΑ θα λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά στην απονομή των οριστικών συντάξεων που εκκρεμούν, αλλά και αυτών που ξεκίνησαν από 01/01/2017;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση