HomeHL-EconomyΚοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Από χθες οι αιτήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση των αιτήσεων για την ένταξη στο Κοινωνικό Ειδόσημα Αλληλεγγύης, καθώς υπάρχουν παγίδεν που μπορεί να οδηγήσουν σε απόρριψη της αίτησης και επιστροφή των χρημάτων.

Στον οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων για το ΚΕΑ που έβγαλε χθες η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας εντοπίζονται παγίδες, που πρέπει να αποφύγουν όσοι κάνουν αίτηση τις οποίες αποκωδικοποιεί ο Ελεύθερος Τύπος, μεταξύ των οποίων και οι εξής:

Οταν ο δικαιούχος δηλώσει στην αίτηση μικρότερο εισόδημα από αυτό που εμφανίζει στη φορολογική του δήλωση θα κόβεται το επίδομα.

Σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων εισόδηματος ή απόκρυψης άλλων πηγών εισοδημάτων που θα ελεγχθούν εκ των υστέρων, οι δικαιούχοι υποχρεούνται σε επιστροφή χρημάτων.

Οι αγρότες που θα ενταχθούν στο ΚΕΑ πρέπει να δηλώσουν στη συνέχεια την επιδότηση, όταν την εισπράξουν, ώστε να κριθούν εκ νέου.

Το εξαμηνιαίο εισόδημα (και μόνο αυτό) θα ελέγχεται αναδρομικά από την επόμενη φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας επαγγελματίας δηλώσει μηδέν εισόδημα β’ εξαμήνου 2016 για να πάρει ΚΕΑ, αλλά στη φορολογική του δήλωση του 2017 εμφανίσει εισόδημα 2.000 ευρώ, θα κληθεί να επιστρέψει το ΚΕΑ που δεν δικαούται να λάβει

Θα πρέπει να δηλωθεί το συνολικό εισόδημα που εισπράχθηκε στο τελευταίο εξάμηνο μετά την αφαίρεση εισφορών.

Ως εισόδημα συνυπολογίζονται όλα τα ποσά που μπορεί να λαμβάνει ένα φυσικό πρόσωπο, από μισθούς, επιδόματα, συντάξεις, έκτακτα βοηθήματα, επίδομα θέρμανσης, ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, αγροτικές επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, κ.λπ.

Δεν συνυπολογίζονται μόνο το επίδομα αναδοχής τέκνου και τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας από το κράτος.

Οσοι είχαν εργασία και έμεινα άνεργοι στο τελευταίο εξάμηνο για τον υπολογισμό του ΚΕΑ, αφαιρείται από το συνολικό δηλούμενο εισόδημα το 20% του καθαρού εισοδήματος από εργασία ή κατάρτιση.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση