HomeHL-WorldΓερμανία: Στην Ουάσινγκτον για σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Γερμανία: Στην Ουάσινγκτον για σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Μετά τις επικρίσεις Αμερικανού αξιωματούχου για τις πολιτικές του Βερολίνου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και να ενισχύσει τις σχέσεις με τον στενότερο σύμμαχο της Γερμανίας εκτός Ευρώπης, λίγες μέρες αφότου ένας ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε εκ νέου τις πολιτικές του Βερολίνου.

Ο Γκάμπριελ είπε ότι προσδοκά σε «καλό, ανοικτό και φιλικό» διάλογο με τον Ρεξ Τίλερσον, του οποίου ο διορισμός ως υπουργός Εξωτερικών εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία χθες, και πρόσθεσε ότι η Γερμανία αναζητά απαντήσεις για τη νέα εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, τη σχέση της με το ΝΑΤΟ και άλλα σημαντικά θέματα.

«Ο κόσμος δεν θα περιμένει εμάς. Υπάρχουν επείγοντα θέματα στην παγκόσμια ατζέντα για τα οποία η Γερμανία και η Αμερική, καθώς και η Ευρώπη και η Αμερική, θα πρέπει να συντονιστούν στενά», είπε σε δήλωσή του ο Γκάμπριελ, προσθέτοντας, «Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ μεγαλύτερη από μια ωφέλιμη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, αλλά χωρίς καλές και έμπιστες σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων αυτών, δεν θα πάει καλά».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν ο στενότερος σύμμαχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την είχε καλέσει «εξαιρετική εταίρο» σε μια αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στο Βερολίνο τον Νοέμβριο, αλλά η σχέση των δύο χωρών έχει χειροτερέψει αισθητά υπό την προεδρία του Τραμπ.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ προσφέρθηκε να επισκεφθεί η καγκελάριος τις ΗΠΑ την άνοιξη, ως πρόεδρος της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων χωρών (G20), σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης. Ο Τραμπ έχει αποδεχθεί μια πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής G20 την οποία θα φιλοξενήσει η Μέρκελ στο Αμβούργο στις αρχές Ιουλίου, και το Σάββατο ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι προσβλέπει να φιλοξενήσει σύντομα την Μέρκελ στην Ουάσιγκτον.

Οι δύο ηγέτες εξέδωσαν θετικές δηλώσεις μετά τη συνομιλία τους το Σάββατο για το ΝΑΤΟ, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αργότερα η Μέρκελ επέκρινε δριμύτατα την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ που υπέγραψε ο Τραμπ και αφορά πρόσφυγες από μουσουλμανικές χώρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου χθες ότι εμφανώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών. «΄Ηταν εμφανές πριν την (τηλεφωνική) συνομιλία (των δύο ηγετών) ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ του νέου προέδρου και της καγκελαρίου, ή της (γερμανικής) κυβέρνησης», είπε, «και εμείς θα εκφράσουμε τα πιστεύω μας σε αυτή την αμερικανική κυβέρνηση».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση