HomeΕΛΛΑΔΑΜηταράκης: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εκφοβίζουν τραπεζίτες για να ελέγξουν πολιτικό και μιντιακό σύστημα

Μηταράκης: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εκφοβίζουν τραπεζίτες για να ελέγξουν πολιτικό και μιντιακό σύστημα

Στην Ολομέλεια της Βουλής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η ΝΔ δανείστηκε σύννομα και σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Δανείστηκε σύμφωνα με τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων των τραπεζών και τηρήθηκαν οι κανονιστικές πράξεις της ΤτΕ».

Τα παραπάνω δήλωσε, αναφερόμενος στα δάνεια της ΝΔ, ο εισηγητής του κόμματος, Νότης Μηταράκης, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής στην Ολομέλεια.

Ο κ. Μηταράκης επέκρινε με δριμύτητα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το «υποκριτικό πόρισμα που συνέταξαν» και κατήγγειλε ότι υπάρχει ζήτημα για την εφημερίδα «η Αυγή», και το κτίριο της Κουμουνδούρου. Κυρίως όμως, ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι υλοποίησαν έναν σχεδιασμό, με την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, που στόχο είχε τον εκφοβισμό των τραπεζιτών για τον έλεγχο του πολιτικού και μιντιακού συστήματος.

Τα δάνεια της ΝΔ

«Αναγνωρίζουμε ότι λόγω απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών έχει δημιουργηθεί πράγματι ζήτημα ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο νόμο 4304/14 που επέβαλε τον δραστικό περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης και έβαλε όριο την εκχώρηση της χρηματοδότησης μόνο για ένα έτος. Γιατί ο Σαμαράς έβαλε τη χώρα πάνω από το κόμμα», είπε ο κ. Μηταράκης.

«Σήμερα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποπληρωμή του χρέους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, κατέθεσε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης. Αύξησε κατά 50% τις εισφορές των βουλευτών, απαγόρευσε καταστατικά μελλοντικό δανεισμό του κόμματος, επέβαλε συνδρομή σε 450.000 μέλη και ξεκίνησε συστηματική εκστρατεία χρηματοδότησης, για λίγα από πολλούς», είπε ο κ. Μηταράκης και τόνισε ότι είναι προφανής η προσήλωση των τραπεζών στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κόμματος, στο ακέραιο.

Οι χρηματοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ

Ο εισηγητής της ΝΔ, αφού αρχικά κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι πρότειναν την εξεταστική για πολιτικούς σκοπούς, υπογράμμισε ότι το κόμμα του, συνεπές στην ανάγκη διαφάνειας στην πολιτική ζωή, ψήφισε την συγκρότηση εξεταστικής και προσέδωσε με αυτόν τον τρόπο στη διαδικασία αυξημένη νομιμοποίηση, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε την ίδια στάση όταν η ΝΔ είχε ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής για τις συνθήκες υπαγωγής στο καθεστώς των μνημονίων.

Ο Νότης Μηταράκης είπε ότι κατά την εννεάμηνη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής απεδείχθη ότι:

όλα τα κόμματα λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από τις ίδιες τράπεζες, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, μοναδική εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

στα ΜΜΕ δεν προέκυψε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για τη χορήγηση δανείων προς αυτά, ούτε προνομιακοί όροι. Αντιθέτως, η έκθεση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα ΜΜΕ, είναι από τις χαμηλότερες όπως προέκυψε από τα στοιχεία σε κλαδικό επίπεδο. Έτσι καταρρίπτεται η χρήση του όρου «θαλασσοδάνεια».

από την εξέταση των μαρτύρων στην εξεταστική, προέκυψε ότι η συμπεριφορά για τον δανεισμό επιχειρήσεων ΜΜΕ, δεν διέφερε από τη συμπεριφορά στον δανεισμό των άλλων επιχειρήσεων της χώρας. Συνεπώς δεν συνίσταται προνομιακή μεταχείριση, όπως ισχυρίζονται ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Αυγή και το κτίριο της Κουμουνδούρου

Ο κ. Μηταράκης έκανε εκτεταμένη αναφορά στην εφημερίδα «Η Αυγή» και το κτίριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Είπε ειδικότερα, ότι στοιχειοθετούνται ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για τα οποία οφείλει απαντήσεις γιατί

Προέκυψε ότι εκ των βασικών μετόχων της εφημερίδας «Αυγή», είναι εταιρεία, καταπίστευμα του εξωτερικού, της οποίας τον πραγματικό ιδιοκτήτη και κυρίως την προέλευση των χρημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνηθεί να αποκαλύψει.

Εξηγήσεις οφείλονται διότι η «Αυγή» ανήκει κατά πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ και άρα η χρηματοδότηση της Αυγής αποτελεί χρηματοδότηση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ από εταιρεία εξωτερικού, αγνώστου προελεύσεως.

Προέκυψε ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, από το 2010, με επιστολή του προς την ΕΤΕ, όχι απλώς ζήτησε να δανειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά παράβαση των κανόνων τραπεζικού δανεισμού, αλλά αναγνώριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πληρούσε τα κριτήρια δανεισμού και ζήτησε δανειοδότηση υπέρ του κόμματος του.

Προέκυψε πως κατά το παρελθόν έχει γίνει κούρεμα του χρέους της «Αυγής» από τραπεζικό ίδρυμα, υπό αδιαφανείς διαδικασίες και ότι το δάνειο της ελληνικής Αριστεράς κουρεύτηκε σε ποσοστό 60%, ενώ ήταν ενυπόθηκο και οι τράπεζες είχαν εγγύηση το κτίριο της Κουμουνδούρου.

Προέκυψε ότι το κτίριο της Κουμουνδούρου περιήλθε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο έωλο, χωρίς τίτλους μεταβίβασης και χωρίς να είναι γνωστό αν έχουν καταβληθεί οι φόροι που έπρεπε.

Προέκυψε ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε διπλή και τριπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης του ιδίου έτους.

Προέκυψε ότι σε περίπτωση εκλογών και σύμφωνα με τα ποσοστά που λαμβάνει σήμερα, θα είναι δυσχερής η κάλυψη των υποχρεώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη διαδικασία της εξεταστικής με στόχο τον εκφοβισμό των τραπεζιτών για τον έλεγχο του πολιτικού και μιντιακού τοπίο της χώρας», κατήγγειλε ο Νότης Μηταράκης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση