HomeUncategorizedΕπί τάπητος το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Επί τάπητος το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Στη συνάντηση Νίκου Ηγουμενίδη-Γιώργου Σταθάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ζήτημα των αυθαιρέτων συζήτησαν χθες στη συνάντηση που είχε ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης με το νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε στον υπουργό το θέμα της άμεσης κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, τονίζοντας την ανάγκη να μην εξαντληθεί η χρονική διάρκεια της τρίμηνης νέας παράτασης υπαγωγής στον ισχύοντα νόμο, ενώ ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν σχετικά με το ζήτημα των ήδη βεβαιωμένων οφειλών – αποτέλεσμα αποτυχίας όλων των προηγούμενων νόμων, και ειδικά του Ν4178/2013, που δεν επέλυσαν αλλά συντήρησαν ένα σύστημα πελατειακών εξαρτήσεων και «ιδιότυπης» πολιτικής ομηρίας των ιδιοκτητών αυθαιρέτων.

Από πλευράς Υπουργείου παρευρέθηκαν στη συνάντηση και οι συνεργάτες που χειρίζονται το θέμα της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας και επεξεργασίας του νέου νόμου, μεταξύ αυτών και συνεργάτες που χειρίστηκαν εξαρχής το θέμα της επεξεργασίας του νόμου και που μαζί με τον προηγούμενο αρμόδιο Υπουργό κ. Τσιρώνη έχουν επισκεφτεί επανειλημμένως το Ηράκλειο στα πλαίσια μιας συνεχούς διαβούλευσης.

Ο βουλευτής Ηρακλείου ενημερώθηκε για τα αναλυτικά στοιχεία που έχει το Υπουργείο σχετικά με τον αριθμό αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση για τη Κρήτη και ειδικότερα για το Ν. Ηρακλείου, στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των δηλωθέντων κτισμάτων σε σχέση με το ποσοστό εκτίμησης των αυθαιρέτων είναι συντριπτικά ελάχιστος και ότι ο «σκληρός πυρήνας» των κτισμάτων των «αυθαιρετουπόλεων» δεν έχει ενταχθεί σε κανένα νόμο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι θα ληφθεί υπόψη το σύνολο των παρατηρήσεων και των υπομνημάτων που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, από φορείς, συλλόγους και πολίτες, ώστε ο νέος νόμος να είναι έτοιμος και σε ισχύ πριν την εκπνοή της νέας προθεσμίας.

Τέλος, ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε στο θέμα της δραστικής μείωσης του κόστους τακτοποίησης με στόχο ένα πετυχημένο νόμο που θα πολλαπλασιάζει την ενταξιμότητα τακτοποίησης και θα συγκεντρώσει τους απαιτούμενους πόρους που θα χρηματοδοτήσουν τα σχέδια πόλης και την δημιουργία κατάλληλων υποδομών, με όλα τα θετικά αποτελέσματα που αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα στις μέρες μας, για την οικονομία, την κοινωνία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση