HomeHL-GreeceΟ Τουσκ καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ενωθούν μπροστά στην «απειλή» Τραμπ

Ο Τουσκ καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ενωθούν μπροστά στην «απειλή» Τραμπ

Επιστολή στους «27»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως εξωτερική πρόκληση που απειλεί την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε επιστολή του προς τους 27 (πλέον) αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή στη Μάλτα, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., ο Πρόεδρος Τουσκ συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση Τραμπ, μαζί με την Ρωσία, την Κίνα και το ριζοσπαστικό Ισλάμ ανάμεσα στις εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατονομάζει τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε και ζητεί από τους «27» να προετοιμαστούν ώστε την 25 Μαρτίου στη Ρώμη, με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για την ίδρυση της ΕΟΚ», να δείξουν οτι όχι απλώς πρέπει αλλά επιθυμούν να είναι ενωμένοι, καθώς αυτή είναι η μοναδική απάντηση στις τρεις αυτές απειλές.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Τουσκ αναφέρεται στην εξωτερική πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία σχετίζεται με τη νέα γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο και πέριξ της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα, ειδικά στις θάλασσες, στην επιθετική πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ουκρανία στην τρομοκρατία και στο χάος σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, το ακραίο Ισλάμ και την νέα αμερικανική κυβέρνηση. «Όλα αυτά κάνουν το μέλλον μας εξαιρετικά απρόβλεπτο. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, σε ένα όλο και πιο πιο σύνθετο εξωτερικό κόσμο, τόσοι πολλοί εμφανίζονται ανοιχτά αντιευρωπαϊστές ή ευρωσκεπτικιστές στην καλύτερη περίπτωση», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του Προέδρου Τουσκ, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερα η αλλαγή στην Ουάσινγκτον θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια δύσκολη κατάσταση καθώς η νέα κυβέρνηση θέτει υπό αμφισβήτηση τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Η δεύτερη απειλή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι εσωτερική και έχει να κάνει με την άνοδο αντιευρωπαϊκών, ξενοφοβικών και εθνικιστικών φωνών μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η τρίτη απειλεί εντοπίζεται στην μείωση της πίστης στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ακόμα και από τις φιλοευρωπαικές φωνές.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τους «27»: «Σε έναν κόσμο γεμάτο ένταση και αντιπαράθεση, αυτό που χρειάζεται είναι το θάρρος, η αποφασιστικότητα και η πολιτική αλληλεγγύη των Ευρωπαίων. Χωρίς αυτά δεν θα επιβιώσει. Αν δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας, στο βαθύτερο σκοπό της ενοποίησης, γιατί θα πρέπει να πιστεύει κάποιος άλλος».  Ο Πρόεδρος Τουσκ καλεί τους ηγέτες να δείξουν «ευρωπαϊκή υπερηφάνεια» και η Ε.Ε. να σταθεί ενωμένη ανεξάρτητα αν συνομιλεί με την Ρωσία, με την Κίνα, με τις ΗΠΑ ή την Τουρκία. «Ας έχουμε το θάρρος να είμαστε υπερήφανοι για τα δικά μας επιτεύγματα, τα οποία έχουν κάνει την ήπειρό μας το καλύτερο μέρος στη Γη. Ας έχουμε το θάρρος να αντιταχθούμε στη ρητορική των δημαγωγών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ωφέλιμη μόνο για τις ελίτ, ότι οι απλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει μόνο και ότι οι χώρες θα αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις μόνες τους και όχι από κοινού».

Ο Πρόεδρος Τουσκ τονίζει  στους «27» ότι μόνο μέσω της Ε.Ε. τα κράτη-μέλη μπορούν να είναι πραγματικά ανεξάρτητα καθώς απομονωμένα θα εξαρτώνται από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, είτε πρόκειται για τη Ρωσία και την Κίνα, είτε ακόμα και τις ΗΠΑ και ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την περαιτέρω ολοκλήρωση της Ε.Ε. Μέτρα που θα στοχεύουν στην εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια, στην ευημερία των πολιτών, μέσω της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης , της συνεργασίας των αρμοδίων υπηρεσιών ασφαλείας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της προστασίας της τάξης εντός του χώρου Σένγκεν. Ο Πρόεδρος Τουσκ προτείνει ακόμα την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. την αύξηση των κονδυλίων για την ευρωπαϊκή άμυνα αλλά ακόμα και την αύξηση των επενδύσεων, την μείωση της ανεργίας.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε την αλλαγή στάσης στο εμπόριο από τις ΗΠΑ ως ευκαιρία για να  για συνομιλίες με εταίρους που ενδιαφέρονται την ίδια στιγμή που θα προστατεύουμε τς συμφέροντά μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον ρόλο της ως εμπορική υπερδύναμη, ανοιχτή σε άλλους εταίρους, προστατεύοντας τις επιχειρήσεις και τους πολίτες μας, δείχνοντας ότι ελεύθερο εμπόριο σημαίνει δίκαιο εμπόριο.»

Ο Πρόεδρος Τουσκ καλεί τέλος τους «27» να μην παραδοθούν σε όσους επιθυμούν να καταστρέψουν την διατλαντική σχέση, χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε παγκόσμια τάξη και ειρήνη.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση