HomeHL-CultureΧόλιγουντ κατά Τραμπ για το διάταγμα – σοκ

Χόλιγουντ κατά Τραμπ για το διάταγμα – σοκ

Μηνύματα από ηθοποιούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μηνύματα κατά του Ντόναλντ Τραμπ και του διατάγματος για την απαγόρευση εισόδου σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής τα βραβεία του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών (SAG).

To διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ στους υπηκόους επτά Μουσουλμανικών χωρών – Ιράκ, Ιράν,Συρία, Σομαλία,Σουδάν,Λιβύη και Υεμένη – για 90 μέρες, ενώ αναστέλλει την εισδοχή προσφύγων για 120 μέρες και από την Συρία επ’ αόριστον.

H ηθοποιός Τζούλια Λούις Ντρέιφους νικήτρια για τη σειρά Veep διάβασε την ανακοίνωση του Σωματείου Σεναριογράφων κατά του διατάγματος και είπε ότι ως κόρη μεταναστών είναι τρομοκρατημένη από αυτή την «αντι-αμερικανική» απαγόρευση.

Η Τέιλορ Σίλινγκ του «Orphan is the New Black» παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του καστ της δημοφιλούς σειράς, λέγοντας: «Στεκόμαστε εδώ αντιπροσωπεύοντας μία ομάδα διαφορετικών ανθρώπων. Εκπροσωπώντας γενιές οικογενειών που αναζήτησαν εδώ μία καλύτερη ζωή από χώρες όπως η Νιγηρία, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Πουέρτο Ρίκο, η Κολομβία, η Ιρλανδία. Και γνωρίζουμε ότι εξαρτάται από εμάς και από όλους εσάς το να συνεχίσουμε να αφηγούμαστε ιστορίες που μας ενώνουν και που μας κάνουν πιο δυνατούς από τις δυνάμεις που επιθυμούν να μας χωρίσουν».

Άκρως συγκινητική η ομιλία του Μαχερσάλα Άλι, ο οποίος κέρδισε βραβείο για τον ρόλο του στην ταινία Moonlight. Αν και ο Άλι έχει ασπαστεί το Ισλάμ εδώ και 17 χρόνια δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απαγόρευση, αλλά έστειλε ένα προσωπικό μήνυμα.

«Αυτό που έμαθα από το Moonlight είναι τι συμβαίνει όταν διώκεις ανθρώπους: στρέφονται στον εαυτό τους. Αυτό που με κάνει να αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία να ερμηνεύσω τον Χουάν ήταν ότι ερμήνευσα έναν ευγενικό άνθρωπο που είδε έναν νεαρό άνδρα να αναδιπλώνεται στον εαυτό του, εξαιτίας των διώξεων από την κοινότητά του και άρπαξε την ευκαιρία να του δώσει θάρρος, να του πει ότι ήταν σημαντικός, να του πει ότι όλα ήταν εντάξει και να τον αποδεχθεί. Ελπίζω να κάνουμε καλύτερη δουλειά πάνω σε αυτό» είπε ο ηθοποιός, γνωστός και από τη σειρά House of Cards.

«Όταν καλούμαστε να εμπλακούμε στις λεπτομέρειες που μας κάνουν όλους διαφορετικούς, νομίζω πως υπάρχουν δύο τρόποι να δει κανείς το ζήτημα» είπε. «Υπάρχει η ευκαιρία να δεις την «υφή» αυτού του προσώπου, τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν μοναδικούς. Και υπάρχει η ευκαιρία να επιλέξεις τον πόλεμο και να πεις ότι αυτό το πρόσωπο είναι διαφορετικό από εμένα. «Δεν μου αρέσεις, οπότε ας πολεμήσουμε». Η μητέρα μου είναι ιερέας. Εγώ είμαι μουσουλμάνος. Δεν πήδηξε από τη χαρά της όταν της είπα ότι ασπάζομαι το Ισλάμ. Αλλά σας το λέω, βάλαμε στην άκρη της διαφορές μας και μπορώ να τη βλέπω, εκείνη μπορεί να με βλέπει, αγαπάμε ο ένας τον άλλο και η αγάπη μας έχει μεγαλώσει. Όλα αυτά ήταν λεπτομέρειες. Δεν ήταν τόσο σημαντικά» συμπλήρωσε.

Ο Μπράιαν Κράνστον αναρωτήθηκε τι θα σκεφτόταν ο Λίντον Τζόνσον για τον Τραμπ. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος νούμερο 36 θα αγκάλιαζε τον νούμερο 45 (σ.σ. τον Τραμπ) και θα του ευχόταν ειλικρινά καλή επιτυχία» είπε ο ηθοποιός παραλαμβάνοντας βραβείο για την ερμηνεία του στη μίνι σειρά All the Way. «Και στη συνέχεια θα ψιθύριζε στο αυτί του κάτι που έλεγε συχνά, ένα είδος ενθάρρυνσης, αλλά και προειδοποίησης: «Απλά μην ουρείς μέσα στη σούπα που θα φάμε όλοι μας»».

Το δικό τους μήνυμα διαμαρτυρίας έστειλαν ο 36χρονος Σάιμον Χέλμπεργκ, σταρ της σειράς The Big Ban Theory και της ταινίας Florence Foster Jenkins, καθώς και η σύζυγός του Τζόσελιν Τόουν που σιωπηλά εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους κατά της αμερικανικής πολιτικής για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα πολιτών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες. Εκείνος κρατούσε μια επιγραφή με το σύνθημα «Οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι» και εκείνη είχε γραμμένο με μπογιά στο στέρνο της το σύνθημα «Αφήστε τους να μπουν».

Αλλά και ο Άστον Κούτσερ αντιτάχθηκε στην μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ, ο οποίος μάλιστα έχει προσωπικούς λόγους που δεν είναι άλλοι από την σύζυγό του Μίλα Κούνις.

«Η γυναίκα μου ήρθε σ’ αυτή τη χώρα με προσφυγική βίζα στη μέση του Ψυχρού Πολέμου! Το αίμα μου βράζει τώρα» έγραψε στο Twitter ο 38χρονος ηθοποιός, ο οποίος στα βραβεία της SAG εξέφρασε τη στήριξή του στους διαδηλωτές που βρίσκονται στα αεροδρόμια.

Και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν είχαμε ένα έθνος χτισμένο στο φόβο. Η συμπόνια, αυτή είναι η εθνική ρίζα της Αμερικής και οι διαφορές μας αποτελούν το θεμέλιο της».

«Η στάση μου είναι για την Αμερική, που δεν κάνει διακρίσεις, αν αυτό με κάνει αριστερό ηθοποιό αυτό δεν με ενδιαφέρει» έγραψε και πρόσθεσε: «Ως Αμερικανός σέβομαι τον Πρόεδρο, αλλά δεν σέβομαι αυτήν την πολιτική. #ABetterWay».

«Πιστεύω στην προστασία των συνόρων», συνέχισε «πιστεύω στην ασφάλεια, αλλά να γίνεται με σεβασμό. Είμαστε Αμερικανοί. #ABetterWay. Αυτό δεν είναι μία πολιτική ανοησία, αυτό δεν είναι πολιτική. #ABetterWay».

Τα βραβεία του SAG

Στους Αφροαμερικανούς ανήκε η βραδιά της τελετής απονομής των βραβείων του αμερικανικού Σωματείου Ηθοποιών.

Η ταινία Hidden Figures, η αληθινή ιστορία τριών Αφροαμερικανίδων, των Κάθριν Τζόνσον, Ντόροθι Βον και Μέρι Τζάκσον, επιστημόνων της NASA κατά τη διάρκεια της κατάκτησης του διαστήματος τη δεκαετία του 1960, απέσπασε το μεγαλύτερο από τα βραβεία του Screen Actors Guild Awards.

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον για το δράμα Fences και η ‘Εμα Στόουν για το μιούζικαλ «La La Land» ανακηρύχθηκαν οι καλύτεροι κινηματογραφικοί ηθοποιοί κατά τη διάρκεια μιας τελετής που σημαδεύτηκε από δηλώσεις που κατήγγειλαν την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος σε πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Ιράκ, Λίβανος, Συρία, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη).

Το Hidden Figures με τις Ταράτζι Π. Χένσον, Οκτάβια Σπένσερ και Τζανέλ Μονά απέσπασε το Screen Actors Guild (SAG) της καλύτερης ομαδικής ερμηνείας. «Η ιστορία αυτή δείχνει τι επιτυγχάνεται όταν βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και ενωνόμαστε. Σας ευχαριστώ που εκτιμήσατε αυτές τις γυναίκες, οι οποίες δεν είναι πια αόρατες» δήλωσε η Ταράτζι Π. Χένσον.

Οι ηθοποιοί αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων (περίπου 1.200 σε περισσότερους από 6.200) της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Κινηματογράφου, που απονέμει τα Όσκαρ.

Πέρυσι, η δημοσιογραφική ομάδα «Spotlight» που έφερε στο φως την παιδεραστία στην αμερικανική Καθολική Εκκλησία, είχε τιμηθεί για την καλύτερη ομαδική ερμηνεία πριν λάβει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

Στους ηθοποιούς, ο Ντένζελ Ουάσινγκτον επισκίασε χθες τον Κέισι Άφλεκ, πρωταγωνιστή στο δράμα «Manchester by the sea», ο οποίος θεωρείτο φαβορί.

Ο 62χρονος Ουάσινγκτον, ήδη βραβευμένος με δύο ‘Οσκαρ, διεκδικούσε το βραβείο μαζί με τον Άντριου Γκάρφιλντ (Αντιρρησίας συνείδησης), τον Βίγκο Μόρτενσεν (Captain Fantastic) και τον Ράιαν Γκόσλινγκ (La La Land).

Στις ηθοποιούς, η Έμα Στόουν (La La Land) επικράτησε των Έιμι Άνταμς, Έμιλι Μπλαντ (Το κορίτσι του τρένου), Νάταλι Πόρτμαν (Jackie) και Μέριλ Στριπ (Florence Foster Jenkins).

«Περνάμε μια δύσκολη εποχή στον κόσμο και στη χώρα μας και τα πράγματα είναι πολύ ασυγχώρητα και τρομακτικά και απαιτούν δράση. Είμαι ευγνώμων που ανήκω σε μια ομάδα ανθρώπων που νοιάζεται και θέλει να αντανακλά την κοινωνία» δήλωσε η Στόουν.

Η συμπρωταγωνίστρια του Ουάσινγκτον στο Fences, Βαϊόλα Ντέιβις λαμβάνοντας το βραβείο καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου απέτισε φόρο τιμής στον αείμνηστο συγγραφέα Όγκαστ Γουίλσον γιατί τίμησε «τον μέσο άνθρωπο, που έτυχε να είναι ένας έγχρωμος».

Αναλυτικά τα βραβεία:

Καλύτερη ομαδική ερμηνεία: Hidden Figures

Καλύτερος ηθοποιός: Ντένζελ Ουάσινγκτον, Fences

Καλύτερη ηθοποιός: Έμα Στόουν, La La Land

Καλύτερος δεύτερος ανδρικός ρόλος: Μαχερσάλα Άλι, Moonlight

Καλύτερος δεύτερος γυναικείος ρόλος: Βαϊόλα Ντέιβις, Fences

Καλύτερη ομαδική ερμηνεία σε δραματική σειρά: Stranger Things

Καλύτερη ομαδική ερμηνεία σε κωμωδία: Orange is the New Black

Καλύτερος ηθοποιός σε δραματική σειρά: Τζον Λίθγκοου, The Crown

Καλύτερη ηθοποιός σε δραματική σειρά: Κλέρ Φόι, The Crown

Καλύτερος ηθοποιός σε κωμική σειρά: Ουίλιαμ Μέισι, Shameless

Καλύτερη ηθοποιός σε κωμική σειρά: Τζούλια Λούις-Ντρέιφους, Veep

Καλύτερος ηθοποιός σε τηλεταινία ή μίνι σειρά: Μπράιαν Κράνστον, All the Way

Καλύτερη ηθοποιός σε τηλεταινία ή μίνι σειρά: Σάρα Πόλσον, American Crime Story: The People vs. O.J. Simpson.

Tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση