HomeHL-WorldΟργή και αναταραχή σε όλο τον κόσμο για τον αυταρχικό Τραμπ

Οργή και αναταραχή σε όλο τον κόσμο για τον αυταρχικό Τραμπ

Κάνει ό,τι υποσχέθηκε...

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αδιαφορώντας πλήρως για το ενδεχόμενο να προκαλέσει επικρίσεις σαν μισαλλόδοξος, ρατσιστής, αυταρχικός, ολοκληρωτικός κ.λπ, ο Ντόναλντ Τραμπ θριαμβολογεί για το διάταγμά του περί ανεπιθύμητων στις ΗΠΑ μωαμεθανών, προσφύγων και μη.

Έντονες αντιδράσεις στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του Τραμπ εκδηλώνονται ακόμη και από μέλη του κόμματός του, των Ρεπουμπλικανών. Διαδηλώσεις απ’ άκρου εις άκρον στην Αμερική, χαοτικές σκηνές σε αεροδρόμια και τραγέλαφος με το τι ακριβώς ισχύει, καθώς και παγκόσμια κατακραυγή, φαίνεται πως ουδόλως πτοούν τον Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει επίδειξη πυγμής, αποφασιστικότητας αλλά και συνέπειας ως προς τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Υλοποιεί τη δέσμευσή του για την απαγόρευση εισόδου σε αμερικανικό έδαφος ανθρώπων που «δεν τρέφουν αισθήματα σεβασμού στις αξίες του έθνους και το σύνταγμά μας», όπως λέει ο ίδιος. Ωστόσο, αρνείται ότι παραβιάζει το αμερικανικό σύνταγμα εφαρμόζοντας ως κριτήριο αποκλεισμού το μουσουλμανικό θρήσκευμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι «η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ ευνοεί τον εξτρεμισμό». Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Λευκό Οίκο, προσπάθησε να εξηγήσει στον Αμερικανό Πρόεδρο τι ακριβώς προβλέπεται από τη Συνθήκη της Γενεύης και ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τους πρόσφυγες έναντι της παγκόσμιας κοινότητας. Εκπρόσωπος της Άνγκελας Μέρκελ δήλωσε ότι «η Καγκελάριος εκφράζει τη λύπη της για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ προσφύγων και πολιτών από ορισμένες χώρες, την οποία εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση. Η κυρία Μέρκελ είναι πεπεισμένη ότι η αποφασιστική μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί τη γενικότερη καχυποψία εις βάρος ανθρώπων που έχουν κάποια συγκεκριμένη καταγωγή ή κάποιο συγκεκριμένο θρήσκευμα. Η Συνθήκη της Γενεύης ορίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δέχεται πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες, για ανθρωπιστικούς λόγους. Όλα τα κράτη που έχουν συνυπογράψει τη Συνθήκη είναι υποχρεωμένα να την τηρήσουν».

O Τζον ΜαΚέιν, γερουσιαστής της Αριζόνα και πρώην υποψήφιος για το χρίσμα του διεκδικητή της Προεδρίας εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι λαμβάνει αντισυνταγματικές πρωτοβουλίες. Σε κοινή ανακοίνωσή του με την Λίντσεϊ Γκράχαμ, επίσης μέλος της Γερουσίας, ο ΜαΚέιν επισημαίνει ότι «αυτό που τελικά φοβόμαστε είναι ότι το διάταγμα Τραμπ θα εξελιχθεί σε ένα μέσο αυτο-τραυματισμού των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τη στρατολόγηση τρομοκρατών παρά να βελτιώσει την εθνική ασφάλεια. Ο Πρόεδρος έπραξε χωρίς να ενημερώσει τους συμμάχους της Αμερικής και κακώς αντιμετωπίζει το ίδιο τους εχθρούς του έθνους όπως το Ιράν, με τους συμμάχους μας, όπως το Ιράκ». Από την πλευρά του ο Τραμπ αντεπιτίθεται, πάντα σε μαξιμαλιστικούς τόνους, λέγοντας στους επικριτές του ότι «εσείς με τη στάση σας στρώνετε το έδαφος για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες εκφράστηκαν και από άλλα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ο Τραμπ, όμως, απορρίπτει τις αιτιάσεις και εμμένει στις θέσεις του, αποκαλώντας τον ΜαΚέιν και τους συν αυτώ «αδύναμους να δώσουν λύση στο προσφυγικό». Κατά την άποψη του Ντόναλντ Τραμπ «δεν πρόκειται για μια απαγόρευση εις βάρος των Μωαμεθανών. Όλα λειτουργούν άψογα. Το βλέπετε στα αεροδρόμια, το βλέπετε παντού. Θα έχουμε μια πολύ, πολύ αυστηρή απαγόρευση εισόδου σε ανεπιθύμητους, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει σε αυτήν εδώ τη χώρα προ πολλού».

Μετέωροι ακόμα και στα αμερικανικά αεροδρόμια δεκάδες άνθρωποι

Η πρωτοβουλία του Τραμπ έχει αφήσει μετέωρους χιλιάδες ανθρώπους, προκαλώντας χάος, ιδιαίτερα στις αεροπορικές μετακινήσεις. Κρατήσεις ατόμων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες ετέθησαν, εν μία νυκτί κυριολεκτικά, σε «μαύρη λίστα» για τις ΗΠΑ, απαγόρευση εισόδου ακόμη και σε άτομα που κατέχουν νομίμως πράσινη κάρτα παραμονής στην Αμερική ή ακόμη και σε εκείνους που έχουν διπλή υπηκοότητα είναι μόνο μερικές από τις παρενέργειες του διατάγματος Τραμπ. Το οποίο προβλέπει τρίμηνο αποκλεισμό σε πολίτες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη, το Σουδάν, τη Λιβύη και τη Σομαλία, ενώ είναι πιθανόν να επεκταθεί και σε άλλες εθνικότητες. Επίσης, βάσει της απόφασης Τραμπ, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ το 2017 μειώνεται από τις 117.000 στους 50.000.

Οι διαδηλώσεις κατά του ξενοφοβικού και συλλήβδην αντι-μωαμεθανικού διατάγματος Τραμπ εντείνονται στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα στους επώνυμους που διαμαρτύρονται είναι και η Τσέλσι Κλίντον, κόρη του Μπιλ και της Χίλαρι.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση