HomeHL-CultureΜέχρι και στα Οσκαρ προκάλεσε πρόβλημα ο Τραμπ

Μέχρι και στα Οσκαρ προκάλεσε πρόβλημα ο Τραμπ

Με την απαγόρευση εισόδου στη χώρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακόμη και στους διοργανωτές της τελετής απονομής των Οσκαρ προκάλεσε πονοκέφαλο ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά από το διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε άτομα από συγκεκριμένες χώρες.

Οι διοργανωτές παραδέχθηκαν ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι δημιουργοί ιρανικής ταινίας, που είναι υποψήφια για Οσκαρ, μπορεί να μην μπορέσει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Το φιλμ «The Salesman», σκηνοθετημένο από τον Ασγκάρ Φαραντί, είναι υποψήφιο για το  Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η τελετή απονομής θα γίνει τον επόμενο μήνα στο Λος Αντζελες, όμως το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ απαγορεύει σε πολίτες επτά χωρών να μπουν στις ΗΠΑ. Κάτι που δημιούργησε αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει το ιρανικό καστ και οι δημιουργοί της ταινίας να παραστούν στην τελετή.

Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών δήλωσε: «Ως υποστηρικτές των δημιουργών ταινιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων, σε όλο τον κόσμο, το βρίσκουμε εξαιρετικά ανησυχητικό ότι θα μπορούσε να μην επιτραπεί η είσοδος στη χώρα στον Ασγκάρ Φαραντί, το καστ και τους δημιουργούς της ταινίας που είναι υποψήφια για Οσκαρ, εξαιτίας της θρησκείας τους ή της χώρας καταγωγής τους».

Ο Φαραντί δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το αν σχεδιάζει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, αλλά ο πρόεδρος του Εθνικού Ιρανικού Αμερικανικού Συμβουλίου, Τρίτα Πάρσι, έγραψε στο Twitter «Επιβεβαιώθηκε. Δεν θα επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ στον Ασγκάρ Φαραντί για να παραβρεθεί στα Οσκαρ».

Μία από τις σταρ της ταινίας, η Ιρανή ηθοποιός Ταρανές Αλιντοόστι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα πάει στην τελετή απονομής, ανεξάρτητα από το αν θα της επιτραπεί, ως διαμαρτυρία ενάντια στη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ.

«Η απαγόρευση στη βίζα για τους Ιρανούς από τον Τραμπ είναι ρατσιστική. Είτε αυτή θα συμπεριλάβει ένα πολιτιστικό γεγονός, είτε όχι, δεν θα πάω στα Οσκαρ ως διαμαρτυρία», έγραψε στο Twitter.

Πολλοί από τη βιομηχανία του θεάματος αντέδρασαν οργισμένα στην απόφαση του Τραμπ. «Προς τους μουσουλμάνους γείτονές μας στον κόσμο: Εγώ και δεκάδες εκατομμύρια άλλοι λυπόμαστε πολύ. Η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν ψήφισε αυτόν τον άνδρα», έγραψε ο Μάικλ Μουρ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση