HomeHL-HealthΕπανάσταση: Smartphones θα εντοπίζουν τον καρκίνο στο δέρμα

Επανάσταση: Smartphones θα εντοπίζουν τον καρκίνο στο δέρμα

Έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να εντοπίζουν – αναγνωρίζουν τον καρκίνο στο δέρμα ενός ανθρώπου (όπως θα έκανε και ένας ιατρός κοιτώντας το δέρμα ή φωτογραφίες του) θα μπορούν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, με τη βοήθεια μιας ειδικής εφαρμογής, που έρχεται να κάνει πολύ πιο εύκολη αλλά και πολύ πιο γρήγορη την αρχική διάγνωση του προβλήματος.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ δημιούργησαν, όπως αποκαλύπτει η επιθεώρηση «Nature», ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να ξεχωρίζει τα ανησυχητικά στίγματα στο ανθρώπινο δέρμα από τα αθώα, «κοιτώντας» σχετικές φωτογραφίες. Το πρόγραμμα είναι εφοδιασμένο με μια βάση περίπου 130.000 διαφορετικών «απεικονίσεων» καρκίνου του δέρματος και με κριτήριο αυτές τις εικόνες μπορεί να κάνει διάγνωση το ίδιο καλά όπως ένας ιατρός.

Οι επιστήμονες εκτιμούν μάλιστα ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα μπορούσε να γίνει εφαρμογή και για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, πράγμα το οποίο θα έφερνε πραγματική επανάσταση στη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. «Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2021 θα υπάρχουν στον κόσμο έξι δισεκατομμύρια smartphones. Με αυτό το μικρό σούπερ υπολογιστή στις τσέπες μας πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην ιατρική διάγνωση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Αντρέ Εστέβα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Οι άνθρωποι τείνουν να αναβάλουν την επίσκεψη στον ιατρό, όταν για παράδειγμα έχουν μια ελιά που τους δημιουργεί ανησυχία», σημειώνουν σε άρθρο τους οι «Times» του Λονδίνου. «Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς εάν ο καρκίνος εντοπιστεί νωρίς, τότε η πιθανότητα επιβίωσης για πέντε χρόνια αγγίζει ακόμη και το 99%», συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση