HomeΚΟΣΜΟΣΜέι προς Γιλντιρίμ : Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας σε κάθε επίπεδο

Μέι προς Γιλντιρίμ : Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας σε κάθε επίπεδο

Κατά την επίσκεψη της στην Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την συνάντηση των πρωθυπουργών της Τουρκίας και της Μ. Βρετανίας ο κ. Γιλντιρίμ είπε: «Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι για πιο στενή συνεργασία κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η ασφάλεια των αεροδρομίων, σε μια εποχή που η τρομοκρατία είναι η πρώτη απειλή, είναι άκρως σημαντική, οπότε αποφασίσαμε, οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας θα συνεργάζονται πιο στενά.

Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας.

Στα πλαίσια αυτά θα εκπονήσουμε ένα κοινό σχέδιο ανάπτυξης νέου μαχητικού αεροσκάφους. Αυτό θα είναι ένα σχέδιο που θα στηρίζεται από τις δύο κυβερνήσεις.

Έγινε και ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό. Τώρα που γίνονται έντονες διαβουλεύσεις για επίλυση κι εμείς επιθυμούμε μια βιώσιμη και δίκαιη λύση και για τις δύο πλευρές. Μια λύση όμως που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και των δύο πλευρών.

Κι αυτό περνάει από την διατήρηση των εγγυήσεων και της ασφάλειας που ισχύει.

Η Αγγλία αποφάσισε με δημοψήφισμα να αποχωρήσει από την ΕΕ. Μετά το Μπρέξιτ θα κάνουμε πιο στενή εμπορική και οικονομική συνεργασία.»

Η κ. Μέι ακολούθως τόνισε ότι η Τουρκία τους τελευταίους 18 μήνες δέχεται διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις, όποτε έχει ιδιαίτερη σημασία η στυνεργασία κατά της τρομοκρατίας.

Ευχαρίστησε την Τουρκία για την φιλοξενία 3 εκατομμυρίων προσφύγων και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας και σε θέματα ασφαλείας μεταξύ και των υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το προσφυγικό ο κ. Γιλντιρίμ ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να να μοιραστεί τα βάρη και πρόσθεσε ότι με την επιχείρηση ασπίδα του Ευράτη επέστρεψαν στις εστίες τους 45.000 πρόσφυγες. Αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί σε όλη την Συρία αλλά και το Ιράκ αφού εξαλειφθεί από εκεί ο ΙΣΙΣ. Αλλά και oı ΡYD και YPG που δεν έχουν καμμία διαφορά από το PKK. Απλά αλλάζει το όνομα.

Η κ. Μέι απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε ερώτηση για την διατήρηση του θεσμού των εγγυητριών χωρών στην Κύπρο.

Νωρίτερα στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Ερντογάν η κ. Μέι είχε τονίσει: » Στις 15 Ιουλίου είχατε δώσει αγώνα για την διαφύλαξη της Δημοκρατίας. Είναι πολύ σημαντικό να την διαφυλάξετε και τώρα, όπως και τo κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξ άλλου η κυβέρνηση αυτό το έχει υποσχεθεί».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση