HomeΚΟΣΜΟΣΠερού και Κολομβία στο πλευρό του Μεξικού στην «κόντρα» με τον Τραμπ

Περού και Κολομβία στο πλευρό του Μεξικού στην «κόντρα» με τον Τραμπ

Μέλη της Συμμαχίας του Ειρηνικού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Περού και η Κολομβία δεσμεύθηκαν να σταθούν στο πλευρό του Μεξικού, το οποίο αντιμετωπίζει αβέβαιο οικονομικό μέλλον και πασχίζει να αντιμετωπίσει μια κρίση στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, μόλις μερικές ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, δήλωσε ότι οι χώρες μέλη της Συμμαχίας του Ειρηνικού, μιας εμπορικής ένωσης λατινοαμερικάνικων κρατών, θα πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους να ανοίξουν τις αγορές και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους καθώς πλέουν στα «ταραγμένα νερά» μιας νέας ρητορικής προστατευτισμού από μέρους της Ουάσινγκτον.

Η Συμμαχία του Ειρηνικού σχηματίστηκε το 2011 από το Περού, την Κολομβία, τη Χιλή και το Μεξικό, με στόχο την άρση των εμποδίων στο εμπόριο και τον προσανατολισμό των αγορών τους προς την ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

«Αυτή τη στιγμή ο ένας από εμάς αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες για τις οποίες δεν φταίει αυτός», σημείωσε ο Κουτσίνσκι αναφερόμενος στο Μεξικό στο πλευρό του ομολόγου του της Κολομβίας. «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι όσον αφορά τα ιδανικά μας, όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο που μας έχει ωφελήσει πολύ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παρότι ο Κουτσίνσκι δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ, οι δηλώσεις του αποτελούν ξεκάθαρα την πρώτη ένδειξη δυσαρέσκειας για την πολιτική της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ από πλευράς παραδοσιακών συμμάχων της Ουάσινγκτον στη Λατινική Αμερική.

Ο Τραμπ επιμένει πως θα αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος που θέλει να κατασκευαστεί στα σύνορα των δύο χωρών για να καμφθεί η παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Απειλεί επίσης να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό και να ακυρώσει τη NAFTA αν δεν εξασφαλίσει σε μια νέα διαπραγμάτευσή της περισσότερα οφέλη για τις ΗΠΑ.

Το μεξικανικό πέσο έχει δοκιμαστεί από τις διμερείς εντάσεις, κατέγραψε πάντως άνοδο χθες, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε πως είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη σε φιλικό τόνο με τον πρόεδρο του Μεξικού, τον Ενρίκε Πένια Νιέτο.

«Υπάρχουν σύννεφα αβεβαιότητας σε όλο τον κόσμο», σχολίασε από την πλευρά του ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο πρόεδρος της Κολομβίας. «Θέλουμε να ενώσουμε τη φωνή μας σε ένα μήνυμα προς όλες τις χώρες που σέβονται τις αρχές που ωφέλησαν τον κόσμο: το ελεύθερο εμπόριο, την τήρηση των συμφωνιών (…), τις πολυμερείς λύσεις».

Ο Σάντος πρόσθεσε ότι συζήτησε τηλεφωνικά με τον Πένια Νιέτο την Πέμπτη, λίγη ώρα αφού ο πρόεδρος του Μεξικού ανακοίνωσε ότι ακυρώνει μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τραμπ καθώς η διπλωματική κρίση για το τείχος κλιμακώθηκε.

Ο Κουτσίνσκι, πρώην στέλεχος επενδυτικής τράπεζας στη Γουόλ Στριτ που έχει ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι τα τέσσερα κράτη της Συμμαχίας του Ειρηνικού αποτελούν μια αφορά περίπου 200 εκατομμυρίων ανθρώπων και ότι το καθένα τους κατάφερε να ξεπεράσει τις οικονομικές κρίσεις ανοίγοντας τις αγορές του στο διεθνές εμπόριο.

«Φυσικά υπάρχουν κόστη λόγω του παγκόσμιου εμπορίου, φυσικά και υπάρχουν απώλειες θέσεων εργασίας, αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο πως τα οφέλη είναι μεγαλύτερα», υποστήριξε ο Κουτσίνσκι.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση