HomeΚΡΗΤΗΣταθάκης: Δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε νέα μέτρα

Σταθάκης: Δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε νέα μέτρα

«Δέσμευση της κυβέρνησης»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Δεν θα νομοθετήσουμε νέα μέτρα. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης, είναι η κόκκινη γραμμή και μέχρι το 2018 δεν υπάρχει καν θέμα νομοθέτησης μέτρων, γιατί έχουν ψηφιστεί τα πάντα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και δεν υπάρχει κάτι καινούργιο δημοσιονομικό» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα, στο πλαίσιο της σημερινής του επίσκεψης.

Επίσης, ανέφερε ότι «η συζήτηση για μετά το 2018 γίνεται σε ένα πλαίσιο, το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές της και ψάχνουμε να βρούμε ένα τρόπο συμβιβασμού με την άλλη πλευρά, προκειμένου να υπάρξει αυτή η συμφωνία πλαίσιο, η οποία θα τηρεί τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα, συνέχισε «θα προσφέρει κάποιας μορφής εγγυήσεων προς την άλλη πλευρά, ότι αν αποκλίνουν τα δημόσια οικονομικά, η χώρα θα είναι σε μία διαδικασία για να μπορεί να τα διορθώσει».

Αλλά αυτό, όπως σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης, «είναι μία συμφωνία πλαίσιο και δεν αφορά την νομοθέτηση μέτρων, διότι παραμένει η κοινή γραμμή και του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών και όλων μας, σε αυτό που θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο σε αυτή την φάση».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είπε ότι «υπάρχει ένα θέμα που δεν αφορά εμάς, αλλά αφορά εάν και υπό ποιους όρους θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα». Μέχρι στιγμής, συνέχισε, «το ΔΝΤ είναι τεχνικός σύμβουλος και δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρήματα».

Ακόμη, ανέφερε ότι «υπάρχει μία συζήτηση για το εάν θα συμμετέχει και πως θα συμμετέχει το ΔΝΤ» και πρόσθεσε πως «αυτό έχει δημιουργήσει εκ των πραγμάτων μία εμπλοκή, διότι η οπτική του ΔΝΤ αποκλίνει αρκετά από την οπτική των ευρωπαϊκών θεσμών». Αυτό, όπως εξήγησε, «αφορά το κρίσιμο θέμα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους και το τι επιπτώσεις έχει αυτό στα μεσοπρόθεσμα δημόσια οικονομικά».

Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «αυτή είναι η συζήτηση, δεν είναι κάποια άλλη συζήτηση». Στην συνέχεια ανέφερε ότι «το ουσιαστικό περιεχόμενο της δεύτερης αξιολόγησης έχει δύο θέματα ανοικτά, αλλά κλείνουν και τα 9/10 έχουν ήδη συμφωνηθεί». Πρέπει να ληφθούν, πρόσθεσε, «οι αποφάσεις από τους θεσμούς και τους φορείς σε αντίστοιχο επίπεδο και αυτό έχει δημιουργήσει μία εκ των πραγμάτων εμπλοκή στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων στην διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, δηλαδή στην μέση του προγράμματος, το οποίο έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές και είναι η στιγμή για να γίνει ένας απολογισμός, δηλαδή αυτών που έχουν επιτευχθεί». Όπως πρόσθεσε, «είναι τέσσερα τα κομβικά σημεία της οικονομικής μας πολιτικής και κρίνεται εκ του αποτελέσματος».

Ειδικότερα, όπως εξήγησε, «είναι η δημοσιονομική σταθεροποίηση, είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η δημιουργία ενός καλύτερου πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, στην προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας, ενώ το τέταρτο και βασικό, είναι ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα, η προσπάθεια δηλαδή της κυβέρνησης να επουλώσει, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις ανισότητες που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης».

Ακόμη, ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «το 2017 και το 2018 η οικονομία προβλέπεται να έχει θετικό πρόσημο και ήδη έχει προεγγραφεί άνοδος της οικονομία κατά 2,7% φέτος».

Όσον αφορά στα θέματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μια πράξη σημαντική και καθοριστική, διότι από κοινού με το κτηματολόγιο που θα είναι σύντομα ενιαίος φορέας, ενσωματώνοντας τους υπάρχοντες φορείς, θα αποτελεί τον πυλώνα της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου, μέχρι το 2020 για το σύνολο της χώρας».

Μάλιστα, όπως τόνισε, «οι νέοι δασικοί χάρτες, το ενιαίο κτηματολόγιο και ο νέος χωρικός σχεδιασμός της χώρας, θα επιλύσουν τα προβλήματα δεκαετιών, τα οποία υπάρχουν στην χώρα αναφορικά με τις χρήσεις γης και την ιδιοκτησία».

Επίσης, ανέφερε ότι «θα δημιουργηθεί επιτέλους ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας, τόσο για την ιδιοκτησία της γης, όσο και για τις χρήσεις γης, καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο πλαίσιο για τις επενδύσεις, την οικιστική ανάπτυξη της χώρας και την συγκροτημένη χωρική ανάπτυξη των πόλεων και της υπαίθρου». Η μόνη εκκρεμότητα, πρόσθεσε, είναι η χάραξη των αιγιαλών, αλλά όπως είπε, θα γίνει πολύ σύντομα.

Σχετικά με την επέκταση του φυσικού αερίου και την ένταξη της Πάτρας στο δίκτυο, ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό, δηλαδή από τα τέλη του 2018. Μάλιστα, όπως τόνισε, «η ένταξη της Πάτρας στο δίκτυο φυσικού αερίου θα έχει τεράστια σημασία για την τοπική οικονομία, τη βιομηχανία και τους πολίτες, διότι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μία πηγή ενέργειας, που θα συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη»

Tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση