HomeHL-HealthΜεγαλείο ψυχής: «Αγγελούδι» δύο ετών έδωσε ζωή σε τέσσερα παιδιά

Μεγαλείο ψυχής: «Αγγελούδι» δύο ετών έδωσε ζωή σε τέσσερα παιδιά

Συγκλονίζει η απόφαση των γονιών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα δίχρονο αγόρι πρόσφερε ζωή σε τέσσερα παιδιά με τον αδόκητο και άδικο θάνατό του πριν από λίγες ημέρες στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Το νέο περιστατικό δωρεάς οργάνων που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) συγκλονίζει και γεννά έντονα συναισθήματα και προβληματισμούς: για την απώλεια του μόλις 2 χρόνων Γιάννη, για το σθένος των γονιών του που έδωσαν μέσα σε τόσο θρήνο τη συγκατάθεσή τους για τη δωρεά οργάνων του παιδιού τους, για τα άρρωστα παιδιά που έλαβαν μέσω της μεταμόσχευσης την ευκαιρία για μια…δεύτερη ζωή.

«Μόλις 2 ετών ήταν ο μικρός Γιάννης, ο οποίος δυστυχώς κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έπειτα από τροχαίο ατύχημα μια ημέρα μετά τα δεύτερα γενέθλια του» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΜ.

Μετά την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου, οι γονείς βρήκαν το ψυχικό σθένος παρά το πένθος τους να δώσουν την συγκατάθεση τους για τη δωρεά οργάνων του άτυχου παιδιού.

Άμεσα ενημερώθηκε ο ΕΟΜ ο οποίος ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη. Η όλη διαδικασία, από τη στιγμή της έναρξης μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωσή της, διήρκησε περίπου 45 ώρες.

Λόγω της μικρής ηλικίας του δότη στη διαδικασία λήψης των οργάνων του παιδιού συμμετείχαν ομάδες ιατρών από τη Γερμανία (για την αφαίρεση των πνευμόνων), από την Ιταλία (για την καρδιά και το ήπαρ), ενώ οι νεφροί αφαιρέθηκαν από τους χειρουργούς του νοσοκομείου «Λαϊκό».

Η ανυπέρβλητη προσφορά

Τέσσερα παιδιά κέρδισαν μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή.  Ένα 9χρονο κορίτσι  από τη Θεσσαλονίκη και ένα κορίτσι 13 ετών από την Αθήνα, τα οποία υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση εδώ και δύο χρόνια, μεταμοσχεύθηκαν με τους 2 νεφρούς.

Η καρδιά του δότη από την Πέμπτη χτυπά ξανά σε ένα κοριτσάκι 2 ετών  και  το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε ένα αγοράκι 8 ετών, στη Ρώμη.

Το παιδιατρικό νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης, που πραγματοποίησε την αφαίρεση και την μεταμόσχευση των οργάνων, συνεργάζεται αρκετά χρόνια με τον ΕΟΜ – την τελευταία πενταετία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος ή καρδιάς περίπου 15 παιδιά από τη χώρα μας στο νοσοκομείο.

Ο ΕΟΜ επισημαίνει τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και τη διάθεση προσφοράς, που επέδειξε όλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, του Διευθυντή, των Ιατρών και της Τοπικής Συντονίστριας της ΜΕΘ. Εξαίρει επίσης, το ΕΚΑΒ Αθηνών για τη μεταφορά όλων των χειρουργικών ομάδων αλλά και των μοσχευμάτων.

Τι λέει ο διευθυντής ΜΕΘ του «Η Αγία Σοφία»

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ του «Αγία Σοφία», κ Καλαμπαλίκης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σκοπός της δουλειάς μας δεν πρέπει να είναι μόνο η σωτηρία μικρών παιδιών. Εξίσου σημαντική, και κυριολεκτώ, είναι η Δωρεά Οργάνων. Μπορεί ένας ασθενής να μην τα κατάφερε, τα όργανα του όμως θα σώσουν πολλούς συνομηλίκους του. Η υπέρβαση των γονέων παρά τον πόνο τους, που έδωσαν τη συναίνεση τους, δημιουργεί την ηθική υποχρέωση σε όλους μας, να σταθούμε αντάξιοι αυτής της ανυπέρβλητης προσφοράς. Αναμένουμε και εμείς με αγωνία την έκβαση των τεσσάρων μεταμοσχεύσεων, σα να ήταν παιδιά της Μονάδας μας».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση