HomeΚΟΣΜΟΣΝέο εμπόδιο κατά του τείχους του Τραμπ: «Θα το χτίσει πάνω από τα πτώματά μας», λένε Ινδιάνοι της Αριζόνα

Νέο εμπόδιο κατά του τείχους του Τραμπ: «Θα το χτίσει πάνω από τα πτώματά μας», λένε Ινδιάνοι της Αριζόνα

Ζητούν συνάντηση με τον νέο πρόεδρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενα μεγάλο εμπόδιο ορθώνεται μπροστά στο τείχος του Ντόναλντ Τραμπ στην Αριζόνα, όπου μια φυλή Ινδιάνων έχει σηκώσει αντάρτικο, καθώς αντιτίθεται στην ανέγερσή του στα εδάφη της.

Η αναγνωρισμένη απ’ την ομοσπονδιακή κυβέρνηση φυλή Τοχόνο Ό’ ονταμ, η οποία διοικεί μια προστατευόμενη περιοχή που εκτείνεται σε μια απόσταση 75 μιλίων ανάμεσα στην Αριζόνα και το Μεξικό, ανακοίνωσε χθες ότι δεν υποστηρίζει την ανέγερση του τείχους, κατήγγειλε το Λευκό Οίκο για την υπογραφή του σχετικού διατάγματος χωρίς να ζητήσει τη γνώμη της και ζητά συνάντηση με τον Τραμπ.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπαρχηγού της φυλής ότι «η κυβέρνηση θα χτίσει το τείχος πάνω απ’ το πτώμα μου.»

Οι Τοχόνο Ό’ ονταμ δεν είναι οι μόνοι ιθαγενείς που έχει εξοργίσει ο νέος αμερικανός πρόεδρος. Την πρώτη του εβδομάδα στο Λευκό Οίκο ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει κανονικά η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Dakota Access, που έχει προκαλέσει την αντίδραση των Σιου στο Standing Rock καθώς και άλλων φυλών που έσπευσαν να τους συμπαρασταθούν.

Η φυλή των Τοχόνο Ό’ ονταμ, η οποία αριθμεί σήμερα περί τα 28.000 μέλη κι ελέγχει μια έκταση περίπου 11.330.000 στρεμμάτων στη νοτιοδυτική Αριζόνα, δεν έχει χωνέψει ποτέ το γεγονός ότι τα διεθνή σύνορα χαράχθηκαν καταμεσής των εδαφών της. Ιστορικά οι ιθαγενείς αυτοί κατοικούσαν σε εδάφη που εκτείνονταν από τη Σονόρα του Μεξικό μέχρι λίγο βόρεια του Φοίνιξ. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν μέλη της φυλής που ζουν στο Μεξικό.

Οι Τοχόνο Ό’ ονταμ καταγγέλλουν εδώ και δεκαετίες τους συνοροφύλακες ότι δημιουργούν προβλήματα με τη δράση τους στην καθημερινή ζωή των ιθαγενών.

«Διαχωρίζονται τα αρχαία εδάφη μας και χωρίζονται οικογένειες που μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα πέρα δώθε πολύ πριν χαραχτούν τα σύνορα», δήλωσε ένα μέλος της φυλής, που μεγάλωσε λίγα μόλις μίλια απ’ τη μεθόριο. «Για μας τα εδάφη αυτά είναι ιερά. Το τείχος θα επηρεάσει το περιβάλλον, τη μετανάστευση των άγριων ζώων… Η όλη ιδέα για την ανέγερσή του είναι ρατσιστική.»

Ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει πολλά νομικά εμπόδια αν επιχειρήσει να χτίσει τείχος στη γη των Τοχόνο Ό’ ονταμ, οι οποίοι σύμφωνα με το νόμο λειτουργούν ως αυτόνομη κυβέρνηση.

«Θα συρθεί σε μια πολύ σοβαρή, μακροχρόνια διαμάχη με τους Ό’ ονταμ. Γνωρίζουν ότι εν προκειμένω διακυβεύεται η αυτοδιάθεσή τους» λέει ο Πωλ Γκριάλβα, Δημοκρατικός γερουσιαστής από την Αριζόνα.

Ήδη οι ινδιάνοι έχουν ξεσηκωθεί. Ορκίζονται να πολεμήσουν το τείχος αν φθάσει στα εδάφη τους στην Αριζόνα και μελετούν ήδη στρατηγικές «άμεσης δράσης» και μαζικές διαμαρτυρίες σαν αυτές στο Standing Rock.

«Ξανάρχισαν το διαίρει και βασίλευε. Αν δεν αντισταθούμε ως ιθαγενείς, αν δεν ορθώσουμε ανάστημα, θα χαθούμε…», λέει μια ινδιάνα που απέλασαν τον άνδρα της στο Μεξικό, γιατί αν και ανήκει στη φυλή της είχε την ατυχία να γεννηθεί στη «λάθος» πλευρά των συνόρων…

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση