HomeHL-Greece«Φουντώνει» το μέτωπο των αγροτών: Βγήκαν στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ

«Φουντώνει» το μέτωπο των αγροτών: Βγήκαν στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ

Δείτε αναλυτικά πού έχουν στηθεί μπλόκα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεχίζουν και σταδιακά κλιμακώνουν τα μπλόκα οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο τους.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης τρακτέρ και αγρότες από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, έκλεισαν επ’ αόριστον την εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας και με κατεύθυνση προς την Αθήνα, έως ότου λυθούν τα αγροτικά μπλόκα, ενώ για σήμερα προγραμματίζουν δίωρους συμβολικούς αποκλεισμούς και στο αντίθετο ρεύμα.

Μαζί με τους αγρότες, στο μπλόκο έφτασε και πορεία εργαζομένων, παρουσία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, για να δείξουν, όπως δήλωσαν, με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, από το μπλόκο της Νίκαιας, δήλωσε: «Είμαστε εδώ, όπου θα στηθεί το μεγαλύτερο μπλόκο των αγροτών, για να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη αλλά και την ενότητα του αγώνα μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Άλλωστε, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σταθερά εκφράζει την αναγκαιότητα της κοινής πάλης των εργαζομένων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ».

Όπως αναφέρει το το onlarissa.gr, προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομικών καθώς δεν τους επετράπη να ανέβουν πάνω στην εθνική οδό. Τα τρακτέρ παρατάσσονται πέριξ της αερογέφυρας, με την κυκλοφορία να γίνεται πλέον από παρακαμπτήριες οδούς.

Αποφασισμένοι οι αγρότες του Προμαχώνα

Ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν ακόμη και αιφνιδιαστικά προς το μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αφήνουν οι αγρότες των Σερρών, που για δεύτερη ημέρα την Πέμπτη επιχείρησαν να κατευθυνθούν στο τελωνείο, αλλά παρεμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα. Στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα απο 100 τρακτέρ.

Κλειστή η Ιονία οδός στο ύψος της Άρτας

Στο μεταξύ, επ’ αόριστον παραμένει κλειστός ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην Άρτα, από τα τρακτέρ των αγροτών.

Παράλληλα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, ξεκίνησαν και θα συνεχίζουν τους δίωρους αποκλεισμούς, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, σε παράδρομο όπου η τροχαία κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας, λόγω του μπλόκου του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα για δύο ώρες να διακόπτεται η συγκοινωνία στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Αντίρριου.

Το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας στο Λούρο έχει ενισχυθεί και σύμφωνα με τον πρόεδρο Σπύρο Κλινάκη βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία, με το πανελλαδικό συντονιστικό.

Οι αγρότες του νομού Ιωαννίνων, έπειτα από σύσκεψη των συλλόγων τους για την οργάνωση και τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισαν τον συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα καθοριστεί η μορφή συνέχισης του αγώνα τους.

Καθημερινό δίωρο μπλόκο στην Πατρών-Κορίνθου στο Αίγιο

Με καθημερινό δίωρο αποκλεισμό από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα συνεχίζουν οι αγρότες της Αχαΐας στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου.

Από Δευτέρα στους δρόμους οι αγρότες Δυτικής Μακεδονίας

Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους και θα στήσουν μπλόκα τη Δευτέρα 30/1, αφού πρώτα οριστούν τα ακριβή σημεία στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει το Σάββατο στις 19.30 το βράδυ, ανέφερε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Καστοριάς, αποφάσισαν να στήσουν το μπλόκο τους, την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στο ‘Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι η συντονιστική επιτροπή του προαναφερόμενου μπλόκου διευρύνθηκε σε 11 μέλη από εννέα πέρυσι.

Στο μεταξύ, επισήμανε ότι στη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο Καλονέρι Βοϊου, πρόκειται να επικυρώσουν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα 30/1 το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας. Υπενθυμίζεται ότι στις 16.30 θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.

Αιχμές Καμμένου για τα μπλόκα των αγροτών

Αντιπαράθεση για τα αγροτικά μπλόκα ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και αγροτοσυνδικαλιστές. Ο κ. Καμμένος, ο οποίος βρέθηκε στη θεσσαλική πόλη για να παραστεί στις τελετές παράδοσης – παραλαβής στην 110 Πτέρυγα Μάχης και στην 1η Στρατιά σχολίασε τις κινητοποιήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μια μερίδα του ΚΚΕ βρίσκεται σήμερα στα μπλόκα. Η μεγάλη μερίδα των αγροτών έχει αντιληφθεί πως η κυβέρνηση κάνει το παν προκειμένου να βοηθήσει τα αιτήματά τους».

Απάντηση στο σχόλιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας έδωσε από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, ο αγροτοσυνδικαλιστής και ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας. «Aν όλοι αυτοί οι αγρότες που είναι στα μπλόκα είναι ΚΚΕ, τότε ο κ. Καμμένος δεν θα ήταν υπουργός και δεν θα γινόταν συνέταιρος για να μας θάψει», τόνισε.

Αναλυτικά οι εκτροπές κυκλοφορίας:

Κατά τη διάρκεια του μπλόκου της Νίκαιας στην ΠΑΘΕ, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000] προς την παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000].

Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου Νίκαιας, θα αναστρέφονται μέσω της αερογέφυρας προς Λάρισα και μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου [ Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε.].

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση