HomeHL-9«Επέστρεψε» στην Κρήτη ο σπουδαίος ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης

«Επέστρεψε» στην Κρήτη ο σπουδαίος ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης

Τρισάγιο στη μνήμη του στον Άγιο Τίτο και ταφή στο Νέο Κοιμητήριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη γενέτειρα του, την Κρήτη “επέστρεψε” σήμερα ο σπουδαίος Κρητικός ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης, ο οποίος οδηγείται στην τελευταία του κατοικία.

Η σορός του εκλιπόντος βρισκόταν από τις 10 το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου για λαϊκό προσκύνημα.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του.

migadhs-1-1

Στη συνέχεια η ταφή του έγινε στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου.

Η κηδεία του τελέστηκε χθες στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη στην Αθήνα.

Επικήδειος του Β. Λαμπρινού

Αποχαιρετάμε σήμερα τον Γιάννη Μιγάδη, μια σπουδαία προσωπικότητα της Τέχνης, που γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1926, και κατόρθωσε να συνδυάσει αξιοθαύμαστα την ζωή, τα βιώματα και τις εικόνες του γενέθλιου τόπου, με την Τέχνη της ζωγραφικής. Η στέρεη καλλιτεχνική παιδεία που απέκτησε κατά την μαθητεία του δίπλα στον Κωνσταντίνο Παρθένη, τον Ουμβέρτο Αργυρό και τον Παντελή Πρεβελάκη, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και οι σπουδές του αργότερα στο Παρίσι, προσδιόρισαν την πορεία του, που εμπλουτιζόταν διαρκώς από την προσεκτική παρακολούθηση των σύγχρονων καλλιτεχνικών ρευμάτων.

Ήδη από το 1953, που πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση, ο Μιγάδης είχε διαμορφώσει ένα ευδιάκριτο προσωπικό πεδίο, που είχε απηχήσεις από τα επιτεύγματα ζωγράφων της Γενιάς του 1930 (όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Μόραλης, ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος και άλλοι), αλλά αποτύπωνε καίρια και το δικό του εικαστικό όραμα.

trisagio-migadi-1

Τα επόμενα χρόνια ο Μιγάδης καταξιώθηκε στην συνείδηση του φιλότεχνου κοινού, και η προσφορά του στην Τέχνη αποτιμήθηκε ως ιδιαιτέρως σημαντική από τους ειδικούς του εικαστικού χώρου. Συνέχισε αδιάλειπτα το ζωγραφικό του έργο, με δημιουργίες του να εντάσσονται στις μεγαλύτερες πινακοθήκες της Ελλάδος αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Παράλληλα, εργάσθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, στο Εθνικό θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο ελεύθερο θέατρο καθώς στον Ελληνικό και Ξένο κινηματογράφο, ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος.

Το 1999,  ο Γιάννης Μιγάδης, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την συνολική προσφορά του στην Τέχνη. Επίσης, το 2003,  τιμήθηκε με το Βραβείο «Πάνος Αραβαντινός», για το σκηνογραφικό και ενδυματολογικό του έργο, ενώ το 2007, του απονεμήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης».

Το Ηράκλειο, η γενέτειρά του, θα είναι πάντα υπερήφανη για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.

Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

trisagio-migadi

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1926. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1945-1951), με τον Παρθένη και τον Αργυρό. Το 1961, με διετή υποτροφία από κληροδότημα του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι (σκηνογραφία και ενδυματολογία στην Ecole des Arts Decoratifs, 1961-1963). Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του έργου του έπαιξαν τα συχνά ταξίδια του σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως στη Μέση Ανατολή, και η φιλία του με τον Τσαρούχη, τον οποίο θεωρούσε δάσκαλό του. Οι πρώτες του ατομικές εκθέσεις έγιναν το 1953 στην Αθήνα (Στρατηγοπούλου) και στο Ηράκλειο Κρήτης (Λέσχη Επιστημόνων).

Ζωγράφιζε συνήθως με ήπια χρώματα, που αποδίδουν την οικεία ατμόσφαιρα της καθημερινότητας. Μέσω της τέχνης του, σχολίαζε με οξύτητα, αλλά και διακριτικότητα, την τρέχουσα πραγματικότητα της αστικής τάξης. Παράλληλα με τη ζωγραφική του, ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων, ημερολογίων και περιοδικών και δημοσίευσε κείμενα σε λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έντυπα.

Αφιέρωσε επίσης ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στο θέατρο, ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε. και με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, σε δεκάδες παραστάσεις κλασικών και σύγχρονων έργων. Εργάστηκε επίσης για αρκετές κινηματογραφικες ταινίες, ελληνικές και ξένες.

Το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην τέχνη. Για το σκηνογραφικό και ενδυματολογικό του έργο τιμήθηκε το 2003 με το Βραβείο «Πάνος Αραβαντινός», ενώ το 2007 του απονεμήθηκε το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» από το Δήμο Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση