HomeHL-TOPΣτη γενέτειρα του “επιστρέφει” ο κρητικός ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης

Στη γενέτειρα του “επιστρέφει” ο κρητικός ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης

Η ταφή του στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη γενέτειρα του, την Κρήτη, “επιστρέφει” σήμερα ο σπουδαίος Κρητικός ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης, ο οποίος οδηγείται στην τελευταία του κατοικία.

Η σωρός του εκλιπόντος βρίσκεται από τις 10 το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα ψαλεί τρισάγιο και στη συνέχεια η ταφή του θα γίνει στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου.

Η κηδεία του τελέστηκε χθες στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη στην Αθήνα.

migadhs-3

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, σεμνός και ουσιαστικός, ανήκε στην χαρισματική γενιά των ανθρώπων που σφράγισαν την μεταπολεμική τέχνη στην Ελλάδα. Φίλος του Γιάννη Τσαρούχη και του Μάνου Χατζηδάκι, έκανε σκηνικά για τον Καρολο Κουν, έζησε την Ελλάδα του οράματος και της πολιτιστικής αφύπνισης. Η τελευταία μεγάλη του έκθεση είχε γίνει το 2008 στο Μουσείο Μπενάκη και το 2003 στην Ερμούπολη της Σύρου.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1926. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1945-1951), με τον Παρθένη και τον Αργυρό. Το 1961, με διετή υποτροφία από κληροδότημα του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι (σκηνογραφία και ενδυματολογία στην Ecole des Arts Decoratifs, 1961-1963). Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του έργου του έπαιξαν τα συχνά ταξίδια του σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως στη Μέση Ανατολή, και η φιλία του με τον Τσαρούχη, τον οποίο θεωρούσε δάσκαλό του. Οι πρώτες του ατομικές εκθέσεις έγιναν το 1953 στην Αθήνα (Στρατηγοπούλου) και στο Ηράκλειο Κρήτης (Λέσχη Επιστημόνων).

migadhs-8

Ζωγράφιζε συνήθως με ήπια χρώματα, που αποδίδουν την οικεία ατμόσφαιρα της καθημερινότητας. Μέσω της τέχνης του, σχολίαζε με οξύτητα, αλλά και διακριτικότητα, την τρέχουσα πραγματικότητα της αστικής τάξης. Παράλληλα με τη ζωγραφική του, ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων, ημερολογίων και περιοδικών και δημοσίευσε κείμενα σε λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έντυπα.

Αφιέρωσε επίσης ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στο θέατρο, ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε. και με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, σε δεκάδες παραστάσεις κλασικών και σύγχρονων έργων. Εργάστηκε επίσης για αρκετές κινηματογραφικες ταινίες, ελληνικές και ξένες.

Το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην τέχνη. Για το σκηνογραφικό και ενδυματολογικό του έργο τιμήθηκε το 2003 με το Βραβείο «Πάνος Αραβαντινός», ενώ το 2007 του απονεμήθηκε το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» από το Δήμο Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση