HomeΕΛΛΑΔΑΒρυξέλλες: Είναι προϋπόθεση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Βρυξέλλες: Είναι προϋπόθεση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Περιθώριο μέχρι τον Φλεβάρη για λύση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αισιοδοξία του ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι δυνατό να συμφωνηθεί ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση είναι η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι στο αυριανό Eurogroup θα καταγραφεί η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και θα επιβεβαιωθεί η συνέχιση της διαπραγμάτευσης, μεταξύ Αθήνας και θεσμών, στο προσεχές μέλλον.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι τέσσερις θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν και επομένως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές έστειλαν επιστολή στους θεσμούς καταγράφοντας τις σκέψεις τους. «Η επιστολή αποτελεί καλό σημειό εκκίνησης για μια συμφωνία» ανέφερε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ωστόσο, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις. Όπως είπε ο ίδιος, από τη μία υπάρχουν τα θέματα της αξιολόγησης (μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προϊόντων, ενέργειας κτλ.) και από την άλλη τα θέματα που εγείρει το ΔΝΤ και συγκεκριμένα τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018. Στις συζητήσεις, πάντως θα ληφθεί πιθανότατα υπόψη η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016 ,ενδεχομένως και του 2017.

Όσον αφορά το αίτημα του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχτηκε ότι είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ειδικότερα, όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε ότι η πλήρης συμμετοχή του στο πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ότι η μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα έφερνε σημαντικά τεχνικά προβλήματα και θα επέβαλε μεγάλες καθυστερήσεις.

Τέλος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, καθώς όπως είπε από το Μάρτιο και μετά αρχίζει μια «μακρά εκλογική περίοδος» για μια σειρά από κράτη-μέλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση