HomeΚΟΣΜΟΣΝικητής ο Πάπας Φραγκίσκος στην κόντρα με τους Ιππότες της Μάλτας

Νικητής ο Πάπας Φραγκίσκος στην κόντρα με τους Ιππότες της Μάλτας

Για τα προφυλακτικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο επικεφαλής του Καθολικού Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας παραιτήθηκε μετά την άγρια κόντρα με το Βατικανό για ένα πρόγραμμα διανομής προφυλακτικών και την αμφισβήτηση της εξουσίας του φιλελεύθερου Πάπα Φραγκίσκου.

Το Τάγμα λέει ότι ο βρετανικής καταγωγής «Γκραν Μάστερ» Μάθιου Φέστινγκ υπέβαλε την παραίτησή του, αφού του το ζήτησε ο Ποντίφηκας σε χθεσινή τους συνάντηση. Συνήθως οι επικεφαλής των Ιπποτών της Μάλτας, διατηρούν τη θέση τους όσο είναι εν ζωή.

«Ο Πάπας του ζήτησε να παραιτηθεί και εκείνος συμφώνησε», είπε ο εκπρόσωπος του Τάγματος προσθέτοντας ότι είναι τυπικό θέμα η αποδοχή της παραίτησης από το Συμβούλιο.

Ο 67χρονος Φέστινγκ και το Βατικανό ήταν σε κόντρα αφότου αποπέμφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ένας απ’ τους πλέον υψηλόβαθμους ιππότες του Τάγματος, ο Μέγας Καγκελάριος Άλμπρεχτ Φράιχερ φον Μπεζελάγκερ μετά την αποκάλυψη ότι ο φιλανθρωπικός βραχίονας της οργάνωσης είχε μοιράσει χιλιάδες προφυλακτικά στην Μιανμάρ, μολονότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απαγορεύει ρητά τη χρήση μέσων αντισύλληψης.

Ο Μπεζελάγκερ υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτε για το πρόγραμμα διανομής προφυλακτικών που διενεργήθηκε στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για τον οικογενειακό προγραμματισμό και κατά της διάδοσης του ιού HIV, κι ότι όταν το πληροφορήθηκε, το σταμάτησε. Μετά την αποπομπή του αποτάνθηκε στον Πάπα, ο οποίος διόρισε μια πενταμελή επιτροπή για να ερευνήσει τις ασυνήθιστες συνθήκες της αποπομπής. Ο Φέστινγκ αρνήθηκε να συνεργαστεί, έκανε λόγο για απόπειρα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του Τάγματος, χαρακτήρισε παράνομη την επιτροπή που όρισε ο Ποντίφηκας και συνέστησε μια δική του εσωτερική επιτροπή.

Η παραίτησή του είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια διαπάλη εξουσίας μεταξύ των επικεφαλής δύο εκ των παλαιότερων θεσμών στον κόσμο.

Οι άρρενες ηγέτες του Τάγματος δεν είναι κληρικοί, αλλά παίρνουν όρκους αγνότητας και υπακοής στον Πάπα. Η οργάνωση αριθμεί 13.500 μέλη, 25.000 υπαλλήλους και 80.000 εθελοντές σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. για να παρέχει προστασία και ιατρική φροντίδα στους προσκυνητές των Αγίων Τόπων και λειτουργεί περίπου ως αυτόνομη οντότητα. Διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με πάνω από 100 κράτη και την Ε.Ε. κι έχει καθεστώς μόνιμου παρατηρητή στον ΟΗΕ.

Όταν ο Φέστινγκ απέπεμψε τον Μπεζελάγκερ, κατηγόρησε τον Γερμανό ότι απέκρυψε το γεγονός ότι επέτρεψε τη χρήση προφυλακτικών ως επικεφαλής της Malteser International.

O Μπεζελάγκερ κι οι υποστηρικτές του, απ’ την άλλη, είπαν ότι ο Φέστινγκ και ο υπερσυντηρητικός καρδινάλος Ρέημοντ Λήο Μπερκ (ο οποίος έχει κατηγορήσει τον Αργεντίνο Πάπα ότι είναι πολύ φιλελεύθερος) χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την υπόθεση για να ενισχύσουν την εξουσία τους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει πει ότι η επιθυμία του είναι τα μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να αποφεύγουν τις διαμάχες περί ηθικών διδασκαλιών και να δείχνουν οίκτο απέναντι σ’ εκείνους που δεν συμμορφωθούν με όλους τους κανόνες της, ειδικά τους φτωχούς.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση