HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑFitch: Κίνδυνος να επιστρέψει η Ευρωζώνη στο 2012

Fitch: Κίνδυνος να επιστρέψει η Ευρωζώνη στο 2012

«Καμπανάκι»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ανανεωμένη χρηματοοικονομική αναστάτωση στην Ευρωζώνη που απορρέει από τις αυξημένες επενδυτικές ανησυχίες για την πολιτική συνοχή του μπλοκ θα μπορούσε να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με νέα μακροοικονομική ανάλυση της ομάδας οικονομολόγων της Fitch.

Οι διογκούμενοι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρωζώνη έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν τις οικονομικές «αναταράξεις». Η άνοδος της στήριξης προς τα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά πολιτικά κόμματα σε όλη την ήπειρο και μάλιστα αν αναμονή σημαντικών εκλογών το 2017 θα μπορούσε να επαναφέρει ορισμένες από τις ανησυχίες περί διάλυσης που είχαν εμφανιστεί το 2012.

Παρά το γεγονός ότι αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο της Fitch, ο οίκος έχει εξετάσει ένα εναλλακτικό σενάριο στο οποίο οι αυξημένες επενδυτικές ανησυχίες για την πολιτική συνοχή της Ευρωζώνης θα επιφέρουν αύξηση τόσο στο τραπεζικό κόστος δανεισμού όσο και στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας καθώς και πτώση των τιμών των μετοχών της Ευρωζώνης.

Οι πιθανές μακροοικονομικές επιπτώσεις ενός τέτοιου σεναρίου είναι σημαντικές, με το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης να υποχωρεί κατά περίπου 1%.

Σε αυτό το σενάριο οι πολιτικοί κίνδυνοι θα πυροδοτήσουν ένα σύνθετο χρηματοοικονομικό σοκ με τρία χαρακτηριστικά: την αύξηση του κόστους δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και τις πιέσεις στην αγορά μετοχών.

Μεμονωμένα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου σοκ θα επηρεάσουν τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, οι οποίες περιλαμβάνουν την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, περισσότερο από τις χώρες του πυρήνα.

«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τις αγορές που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά αυτό θα έχει ενδεχομένως μια φθίνουσα επίδραση στην πραγματική οικονομία. Η δημοσιονομική χαλάρωση για την επανεξισορρόπηση του μίγματος πολιτικής μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική και να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και κατακερματισμού», σημειώνει ο Gergely Kiss της ομάδας της Fitch.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση