HomeHL-WorldΟλάντ: «Γαλλία και Ευρώπη θέλουν εμπορική σχέση με τη Συμμαχία του Ειρηνικού»

Ολάντ: «Γαλλία και Ευρώπη θέλουν εμπορική σχέση με τη Συμμαχία του Ειρηνικού»

Η συμμαχία περιλαμβάνει Κολομβία, Χιλή, Μεξικό και Περού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι θέλει να ενισχυθούν οι εμπορικές συναλλαγές και οι επενδύσεις με την Συμμαχία του Ειρηνικού (Κολομβία, Χιλή, Μεξικό και Περού) και εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Η Γαλλία και η Ευρώπη θέλουν μια εμπορική σχέση με τη Συμμαχία του Ειρηνικού», σημείωσε ο Ολάντ σε μια ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την υπογραφή συμφωνιών για τον τουρισμό, την παιδεία και την ασφάλεια με τον ομόλογό του της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Η Ευρώπη και η Γαλλία μαζί με τη Συμμαχία του Ειρηνικού θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να αναπτυχθεί το εμπόριο» σε διμερές επίπεδο, διαβεβαίωσε ο Ολάντ, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Σάντος να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη που μαίνεται επί 52 χρόνια στην Κολομβία.

Ο Ολάντ αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως ενώ ορισμένες χώρες θέλουν να ακυρώσουν ή να ξαναδιαπραγματευτούν εμπορικές συμφωνίες, η Ευρώπη και η Γαλλία θέλουν να τις επεκτείνουν.

Ο προστατευτισμός είναι «η χειρότερη απάντηση» στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, σημείωσε ο ίδιος.

Νωρίτερα χθες ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επισημοποιήθηκε το ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Στη Συμμαχία του Ειρηνικού, η οποία διαβεβαιώνει ότι είναι ανοικτή στην προσχώρηση νέων μελών, συμμετέχουν κράτη τα οποία αντιπροσωπεύουν το 39% του ΑΕΠ της περιοχής της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Στα κράτη μέλη της ζουν περίπου 217 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Ολάντ αναμένεται σήμερα Τρίτη να επισκεφθεί μια ορεινή περιοχή της νοτιοδυτικής Κολομβίας όπου πρώην αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) συγκεντρώνονται πριν παραδώσουν τα όπλα τους και συστήσουν πολιτικό κόμμα.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση αυτή υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης στα τέλη του 2016.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση