HomeHL-GreeceΑνήλικος σκότωσε το αγοράκι στην Κομοτηνή

Ανήλικος σκότωσε το αγοράκι στην Κομοτηνή

Ομολόγησε ο 15χρονος δράστης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φρικτό έγκλημα έγινε στην Κομοτηνή. Ενας 15χρονος Ρομά, κωφάλαλος, ομολόγησε ότι σκότωσε τον επίσης κωφάλαλο και Ρομά, 6χρονο Μεχμεταλί Σεζάλ που είχε εξαφανισθεί χθες (22/1) από την Κομοτηνή.

Ο δράστης που από την αρχή ήταν ο βασικός ύποπτος υπέδειξε στους αστυνομικούς το εγκαταλελειμμένο σπίτι που βρέθηκε άγρια δολοφονημένο το κωφάλαλο παιδάκι, με τα ρούχα του, αλλά δεμένο σε χέρια και σε πόδια.

Το 6χρονο αγοράκι έφερε εκδορές και χτυπήματα στο πρόσωπο και το κεφάλι, ωστόσο την υπόθεση θα διαλευκάνει περισσότερο η νεκροψία-νεκροτομή που θα ακολουθήσει και θα δείξει αν τυχόν έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, αφού στο παρελθόν ο δράστης έχει κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού ανηλίκου.

Σε βάρος του 15χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία και αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα Κομοτηνής.

Η ανακοίνωση από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Η αναζήτηση του 6χρονου Μεχμεταλή Σεζάλ δυστυχώς είχε τραγική κατάληξη, καθώς βρέθηκε σήμερα νεκρός. Τα αίτια θανάτου θα ανακοινωθούν από τις αρμόδιες αρχές.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και ήδη έχει δηλώσει τη διαθεσιμότητά του για παροχή συναισθηματικής και ψυχολογικής υποστήριξης.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εφιστά την προσοχή όλων στην κρισιμότητα των πρώτων λεπτών στην εξαφάνιση ενός παιδιού. Κάθε λεπτό μετράει όταν αναζητείται ένα παιδί. Η εξαφάνιση του 6χρονου αγοριού είχε δηλωθεί χθες το βράδυ στις αρμόδιες αρχές ενώ «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε σήμερα το πρωί. Άμεσα ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός Amber Alert και ταυτόχρονα ο οργανισμός κινητοποιήθηκε σε συνεργασία και με άλλες ομάδες έρευνας και διάσωσης για να βρεθούν στο σημείο της εξαφάνισης, τόσο με εξειδικευμένους εθελοντές και σκυλιά διάσωσης όσο και με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Όλοι όμως έφτασαν αργά.

Παρακαλείσθε για την άμεση αφαίρεση της φωτογραφίας από όπου υπάρχει η ανακοίνωση της εξαφάνισης.

Η ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα στον οικισμό των αθιγγάνων της οδού Αδριανουπόλεως στην Κομοτηνή

Ο συνοικισμός των Αθιγγάνων στο τέρμα της οδού Αδριανοπούλεως στην Κομοτηνή, τόπος διαμονής του 6χρονου κωφάλαλου Μεχμεταλή Σεζάλ, που αγνοούνταν για 24 ώρες και βρέθηκε σήμερα νεκρός σε εγκαταλελειμμένο σπίτι, αποτελεί στίγμα για τον σύγχρονο πολιτισμό, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης εκεί, απέχουν δραματικά από το να χαρακτηριστούν ως «ανθρώπινες».

Όποιος δεν έχει επισκεφθεί την περιοχή, δεν μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της αθλιότητας, της φτώχειας και της εγκατάλειψης. Άνθρωποι και σκουπίδια σε ένα σωρό που δύσκολα ξεχωρίζει, παντελής έλλειψη υποδομών όπως δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και συνθηκών υγιεινής, σπίτια φτιαγμένα από λαμαρίνες και άχρηστα υλικά, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης πολυμελών οικογενειών μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα.

Είναι το σκηνικό που συνθέτει τη σημερινή εικόνα της συνοικίας η οποία όμως παραμένει πεισματικά στη θέση της, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για άμεση μετεγκατάσταση.

Η ανεργία μαστίζει τους κατοίκους, οι περισσότεροι ζούνε με τα επιδόματα της Πρόνοιας και οι υπόλοιποι εργάζονται ως μικροπωλητές στις λαϊκές αγορές. Η μαθητική διαρροή είναι μεγάλη – χωρίς να παραγνωρίζονται οι προσπάθειες ένταξης των τελευταίων ετών – και ο αναλφαβητισμός αποτελεί ένα από τα γνωρίσματα του πληθυσμού.

Από το 2006 έχουν δρομολογηθεί από το δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής, οι διαδικασίες μεταφοράς του «Αλάν Κογιού», όπως είναι γνωστή η συνοικία στους ντόπιους κατοίκους – πλην όμως η ταχεία ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής προσέκρουσε στις ενστάσεις ιδιοκτητών εκτάσεων της περιοχής όπου επιλέχθηκε να στηθεί ο νέος οικισμός, με την ανέγερση αυτοτελών κατοικιών για τους όλους τους δικαιούχους.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, από το 2011 έθεσε ως πολιτική του προτεραιότητα το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας μετεγκατάστασης.

«Ξεμπλοκάραμε το θέμα του γενικού πολεοδομικού. Οριοθετήθηκε και πλέον έχει πάρει ΦΕΚ η χωροθέτηση του χώρου μετεγκατάστασης. Επιδιώξαμε, επίσης, να λύσουμε το θέμα της αίτησης αναίρεσης που είχε καταθέσει μια ομάδα ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής προς απαλλοτρίωση. Πρόκειται για όσους δεν συμφωνούσαν με την απαλλοτρίωση στα ακίνητά τους και ζητούσαν να ακυρωθεί η όλη διαδικασία. Για το σκοπό αυτό είχαν προσφύγει δικαστικά φτάνοντας μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας», τονίζει ο κύριος Πετρίδης, ενώ την ίδια στιγμή, ο δήμος Κομοτηνής έγκαιρα έσπευσε και κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό που απαιτούνταν για την απαλλοτρίωση, και ανέρχεται σε 860.000 ευρώ.

Στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2015, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, εντάχθηκαν η χωροταξική και η πολεοδομική μελέτη για τον νέο οικισμό, που θα δημιουργηθεί σε μια έκταση των 100 στρεμμάτων, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή.

Απομένουν όμως, να εξασφαλιστούν χρήματα για τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και τις υποδομές, κάτι που δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι θα συμβεί άμεσα, σε συνθήκες κρίσης και έλλειψης ρευστότητας και χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι αυτές που χαρακτηρίζουν σήμερα την ελληνική οικονομία.

Μέχρι να συμβούν όλα αυτά, το «Αλάν Κογιού» της Κομοτηνής θα παραμένει αψευδής μάρτυρας μιας δραματικής κοινωνικής πραγματικότητας, που κάθε φορά, μετά από περιστατικά σαν αυτό που συνέβη σήμερα, έρχεται να υπενθυμίσει τις τεράστιες ευθύνες για τις αδυναμίες της διοίκησης και την τροχοπέδη των γραφειοκρατικών μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση