HomeHL-9Διαμαρτυρία στο Ηράκλειο με αφορμή την ορκωμοσία Τραμπ

Διαμαρτυρία στο Ηράκλειο με αφορμή την ορκωμοσία Τραμπ

Αύριο Σάββατο στα Λιοντάρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ διοργανώνεται αύριο Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι στα Λιοντάρια. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου:

«Η κυρίαρχη τάξη των ΗΠΑ βαδίζει προς την ορκωμοσία του μεγιστάνα ρατσιστή και σεξιστή, νέου προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ διαιρεμένη. Τα μαχαίρια που είχαν βγει κατά την προεκλογική περίοδο, όταν το μεγαλύτερο τμήμα της άρχουσας τάξης είχε δώσει τα ρέστα του για τη στήριξη της Χίλαρυ Κλίντον, δεν έχουν σταματήσει να ακονίζονται. Ο πολυεκατομμυριούχος ρατσιστής πρόεδρος -πλέον- των ΗΠΑ κέρδισε την ακόμα πιο μισητή στον λαό εκπρόσωπο του αμερικάνικου κατεστημένου Χ. Κλίντον δίνοντας μια υπεραντιδραστική «απάντηση» στην εκκωφαντική κρίση της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της κρίσης ηγεμονίας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Μεγάλα τμήματα των εργαζομένων, των άνεργων, της νεολαίας, των μειονοτήτων και των διανοουμένων έστρεψαν την πλάτη τους στον κακοστημένο δικομματικό καυγά. Αυτό δεν μπόρεσε να εκφραστεί παρά μόνο αποσπασματικά ή με την αποχή. Όμως μέσα από το ρεύμα αυτό, που έστειλε τα πρώτα μηνύματα με σκληρούς αγώνες το προηγούμενο διάστημα, το κίνημα για την διεκδίκηση των 15 δολαρίων κατώτερο μισθό,  ενάντια στις δολοφονίες black lives matter,  το occupy wall street μπορεί να γεννηθεί η ελπίδα για την αμερικανική κοινωνία.

Ο (κάθε) Τραμπ και η (κάθε) Χίλαρυ είναι εχθροί της εργατικής τάξης και του λαού. Οι οικονομικές τους δεσμεύσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ήταν η πλήρης εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών, των βιομηχανιών πολέμου, της wall street.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει διαλέξει πλευρά, όχι μόνο στην υλοποίηση των μνημονίων, αλλά και στην εφαρμογή των πολιτικών του ρατσισμού και του πολέμου. Στις 6 Γενάρη ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με το επιτελείο του Τραμπ. Στο κέντρο των συνομιλιών βρίσκονταν η σύσφιξη των δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ και η κοινή εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Η πρώτη φορά αριστερά, που προσπάθησε με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα εδώ να παρουσιαστεί σα δύναμη του «προοδευτικού στρατοπέδου» και όχι του σκοταδισμού, ξεγυμνώνεται και σε αυτό το επίπεδο. Συνομιλεί πια και συνεργάζεται ανοιχτά με τον Τραμπ και τα μεγαλύτερα γεράκια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, στήνοντας ταυτόχρονα συμμαχίες με τα μαντρόσκυλά τους στην περιοχή, το Νετανιάχου του Ισραήλ και τον Σίσι της Αιγύπτου. Την ίδια στιγμή που ακολουθεί πιστά τις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο και ξεπλένει τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Οι κινητοποιήσεις στις 20 και 21 Γενάρη έχουν τεράστια σημασία παντού. Η εκλογή Τραμπ φουσκώνει τα πανιά της ακροδεξιάς και των φασιστών σε όλη την Ευρώπη. Από το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία που διεκδικεί την προεδρία της χώρας μέχρι το UkiP στη Βρετανία, το AfD στη Γερμανία, το FPO του Χόφερ στην Αυστρία παρά τη δεύτερη ήττα του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, αλλά και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής εδώ. Όλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ για να σηκώσουν κεφάλι ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παρέα με το Καμμένο, αγκαλιάζεται με τους Κασιδιάρηδες και ο Παρασκευόπουλος δίνει και τη «θεωρητική» κάλυψη για να νεκραναστηθούν οι προηγούμενες βρώμικες πρακτικές των Μπαλτάκων.

Σ’ αυτή την προσπάθεια έχουν τις πλάτες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των ρατσιστικών πολιτικών της Ευρώπης-Φρούριο. Το κλείσιμο των συνόρων, οι φράχτες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η FRONTEX, και οι απελάσεις είναι οι πολιτικές που τους στρώνουν το δρόμο. Οι διαδηλώσεις μπορούν να τους κόψουν την φόρα και να στείλουν μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό, τους φασίστες, τον πόλεμο και τις πολιτικές της ΕΕ.

Μόνο η αριστερά με το πρόγραμμά της, τους αγώνες της, το νέο όραμά της, τις σχέσεις της με τα πιο καταπιεσμένα στρώματα της κοινωνίας, την ανειρήνευτη πάλη με κάθε εκδοχή του συστήματος μπορεί να απαντήσει στον καπιταλισμό που σαπίζει και τους πολιτικούς του εκπροσώπους είτε στην μια είτε στην άλλη εκδοχή τους».

Διαφήμιση
Διαφήμιση