HomeHL-9Δύο βεβαιωμένα και ένα ύποπτο κρούσμα της γρίπης στον Άγιο Νικόλαο

Δύο βεβαιωμένα και ένα ύποπτο κρούσμα της γρίπης στον Άγιο Νικόλαο

Τον θάνατο 14 ανθρώπων από επιπλοκές του ιού ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου με τον ιό της γρίπης, ενώ τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να εξακριβωθεί εάν έχει προσβληθεί από τη γρίπη και ένας τρίτος ασθενής η περίπτωση του οποίου θεωρείται ύποπτο κρούσμα.

Οι δύο ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό τύπου Η3Ν2 είναι ένας 54χρονος από τον Άγιο Νικόλαο και ένας ηλικιωμένος άνδρας 70 χρόνων από το Ηράκλειο, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Λασιθίου, λόγω  έλλειψης κρεβατιού στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα, στην εντατική νοσηλεύεται ένας ακόμη ασθενής, 57 χρόνων για τον οποίο αναμένονται τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων που θα επιβεβαιώσουν αν έχει προσβληθεί ή όχι από τον ιό της γρίπης, καθώς παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα.

ΚΕΕΛΠΝΟ: 14 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης σε έξι μέρες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων από επιπλοκές της γρίπης, καθώς, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης, συνολικά 14 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 9 έως τις 15 Ιανουαρίου 2017.

Οι 12 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), και οι 2 θάνατοι σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 9 άνδρες και 5 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 58 έως 91 έτη, και διάμεση ηλικία 74,5 έτη. Τα 13 (92,9%) από τα 14 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη – και εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν μόνο 3 (23,1%).

Όπως τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του iefimerida.gr από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης καταγράφηκαν 90 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 85 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 55 άνδρες και 30 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 89 έτη, και διάμεση ηλικία 72 έτη. Τα 81 (95,3%) σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, και εξ’αυτών εμβολιασμένοι ήταν 16 (19,8%). Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 3 άνδρες και 2 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 71 έως 91 έτη, και διάμεση ηλικία τα 82 έτη.

Τα 4 (80%) από τα 5 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα, ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, και εξ’ αυτών ουδείς ήταν εμβολιασμένος.

Κατά την εβδομάδα (09-15 Ιανουαρίου) στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 303 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 1044 κλινικά δείγματα. Ο υπότυπος που επικρατεί φέτος είναι ο Α (Η3Ν2), που προσβάλει κυρίως άτομα άνω στων 65 ετών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει αυξημένη, και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Τονίζουν τη σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού, ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη, και συστήνουν την αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής βοήθειας και τη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση