HomeHL-EconomyΝτράγκι: Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για πολύ καιρό ακόμη

Ντράγκι: Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για πολύ καιρό ακόμη

Δεν είναι πειστική η άνοδος του πληθωρισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περαιτέρω επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωζώνης αναμένει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνερίαση στην οποία αποφασίστηκε να παραμείνει αμετάβλητη η νομισματική πολιτική.

Η αισιόδοξη εκτίμηση του κεντρικού τραπεζίτη εδράζεται τόσο στις «πολύ ευνοϊκές» χρηματοδοτικές συνθήκες, όσο και στη βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας. «Υπάρχουν ενδείξεις ισχυροποίησης της ανάκαμψης» έσπευσε να προσθέσει.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, κατέστησε σαφές πως οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της Ευρωζώνης εναπόκεινται σε μία σειρά παγκόσμιων προκλήσεων.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, απέδωσε την πρόσφατη βελτίωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην ανάκαμψη του ενεργειακού κλάδου και εκτίμησε ότι οι θετικές τάσεις θα συνεχιστούν και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Ο κ. Ντράγκι κάλεσε παράλληλα, τις εθνικές κυβερνήσεις να επιταχύνουν τον ρυθμό εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, καθώς τυχόν περαιτέρω επιβράδυνση θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» συμπλήρωσε παράλληλα.

Τόνισε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν με μηνιαία ρυθμό 80 δισ. δολάρια ως το τέλος Μαρτίου και από τον Απρίλιο με ρυθμό 60 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα αν χρειαστεί, πρόσθεσε.

Η απόφαση της ΕΚΤ

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια κίνηση που αναμενόταν από τους οικονομολόγους μετά την απόφαση της νομισματικής αρχής να επεκτείνει τον περασμένο μήνα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τουλάχιστον έως τα τέλη του 2017.

Ειδικότερα αποφασίστηκε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Στην ανακοίνωση, το εκτελεστικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας επαναλαμβάνει πως συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, «πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα διαμορφωθεί στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως ως τα τέλη Μαρτίου και μετά οι αγορές θα μειωθούν στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως ως τα τέλη του 2017.

Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους. Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος, αναφέρει η απόφαση.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση